Fındığı Çoğaltma tekniği
Tohum kullanılarak yapılan çoğaltma şeklidir. Tohumlar, soğuklama ihtiyaçları giderildikten sonra tüplere, viyollere, kasalara ya da yastıkları ekilir, çimlenme durumları takip edilir.
Kefir Kafkasya'da yaşayan insanların sıklıkla kullandıkları sütün mayalandırılmasıyla elde edilen bir süt ürünüdür. Son yıllarda Avrupa ve Amerika'da yapılmaya başlanmış ve ülkemizde de son zamanlarda bazı firmalar tarafından üretilerek piyasaya sürülmüştür: Tarihi geçmişi olan bir süt içeceğidir.
Kefir, kefir taneleri (beyaz peynir yapılırken oluşan tanelere de benzer) ile elde edilen Kafkas orjinli etil alkol ve laktik asit fermantasyonlarının bir arada oluştuğu süt içeceğidir. Boyutları 0,5-3 cm arasında değişir ve fındık yada buğday tanesi büyüklüğünde beyaz, beyaz sarı arasında renklerde küçük karnabahar yağda patlamış mısır görünümündedir ve çok karışık mikrobiyolojik yapısı vardır.
Kefir üretiminde kullanılan kefir taneleri probiyotik özellik taşıyan laktokoksi, laktobasili, asetik asit bakterileri ve maya içerir. Bu bakteriler bağırsak mikroflorasını olumlu yönde değiştirerek bağışıklık sistemini güçlendirir.
Kefirin anavatanı Kafkaslardır. İlk kez Batı Asya'da Türkler tarafından yapılan ve günümüzde pek çok ülkeye yayılan fermente bir süt ürünüdür. Kafkasyalılar kefiri su yerine içmekte ve gençlik iksiri olarak kullanmakta. dirlar. Kafkaslardan dünyanın her yerine yayılan Türkler bu içeceklerini beraberinde dünyanın her tarafına götürmüşler ve yaymışlardır.
Kullanımı (içimi) ve hazmı çok olay olan kefir hücre yenileme özelliği ne sahiptir. Kefir özellikle bağırsaklardaki maddelerin küreselleşmesini önlediğinden ömür uzatıcı olduğuna inanılır. Kafkasyalılar kefirin yararlarını bildiklerinden çocuklarına da su gibi içirirler.
Peynir hakkında bilgiler için bağlantıya gidin.