Raclette peyniri (isviçre)

Raclette peyniri (isviçre)

Raclette peyniri

Wallis Kantonu’nda (İsviçre) Rhône yakınlarında bulunan yaylalarda 500 yıldır üretilen ve genelde Berg peyniri grubunu oluşturan peynirler, kökenlerine göre: Annivers, Bagnes, Erdelens, Gomser, Heida, Simplon, Thermen, Verbier, Wallis veya kullanım alanlarına göre Raclette gibi adlarla anılırlar. Raclette sözcüğü Fransızca kazımak, sıyırmak sözcüğünden türetilmiştir.


Raclette gerçekte sıcak yenilen bir yemektir ve kısaca şöyle hazırlanan: yarım kalıp peynirin kesim yüzeyi aleve tutulur, eriyen kısım enli bir bıçakla kazanıp sıyrılarak tabağa aktarılır; ya da dilimler veya küpler halinde kesilen peynir bir tavada eritilip tabağa konur ve kabuklu durumda haşlanmış sıcak patates, küçük salatalıklar, kabak, pırasa, biber domates dilimleri ve fazla iri olmayan soğan gibi diğer gıdalarla birlikte servis yapılır.

Raclettenin hazırlanmasında kullanılan bu tür peynirin en belirgin özellikleri: erimiş durumdayken kaşar peyniri gibi lif lif uzamaması, ağızda sakız benzeri bir etki bırakmaması ve yağını salmamasıdır.

Wallis Kantonu'nda üretilen Raclette peyniri sadece çiğ sütten yapılır. Ancak, diğer yörelerde çiğ sütün yanı sıra pastörize edilmiş veya termizasyon işlemi uygulanmış süt de kullanılmaktadır. Genellikle düz, basık somun şeklindedir. Somunun çapı 25 40 santim, yüksekliği 6-7,5 santim ve ağırlığı 3, 5-7,5 kilodur. Bazı ülkelerde dikdörtgen blokları halinde de üretilmektedir.

Peynir hakkında bilgiler için bağlantıya gidin.  

Raclette peynirinin özellikleri

  • Dış görünüş: peynir yüzeyinde sarımtırak kırmızısı yağlimsi bir tabaka vardır, bazen Kuru ve beyazımsı kabuk içeren tiplerine de rastlanır.
  • İç görünüş: peynir hamuru Fildişi renklidir, çoğunlukla deliksizdir, ancak bazen az sayıda çok Küçük gözler bulunabilir.
  • Konsistans: yumuşak dilimlenebilir.
  • Koku ve tat: lezzetli, hafif baharlı, fakat çok keskin ve belirgin değil.
  • Kuru madde oranı: %50-55
  • Kuru maddede yağ oranı: %45-52
  • Tuz oranı: %1,9-2,3