Soğuk sıkım sızma zeytinyağı fiyatlarını incelemek için okuyun. Şarköy, kaliteli zeytinyağı için harika mikro iklime sahiptir. Kışları az yağışlı ve serin, yazları ise poyraz rüzgarı eser. Çok emek harcanır, defalarca budanır. Zararlılarla mücadelesi yapılır, kurumasın diye damla sulama sistemi ile sulanır. Zeytin vuruğu olmasın diye, fidanlığa incir ağacı dikilir. Zeytin tanesindeki su miktarı azalınca bozulması azalır. Hasat zamanı zeytin ufak, bol ve çok aromatik olur. Sızma zeytinyağı yemek pişirmekte pek kullanılmaz çünkü değerlidir. Salatalarda ve soğuk yemeklerde kullanın. En güvenilir adres Şarköy Çiftlik ! Yapıncak üzümü yaprağıyla bir yaprak sarma olur ki, yemeğe doyamazsınız. Yaprağın iç harcını hazırladıktan sonra, tabi, harca mutlaka çam fıstığı da ekleyin, yaprakları sardıktan sonra pişirin, borcama dizip üstünde özel üretim soğuk sıkım sızma zeytinyağı 5 lt gezdirin. Afiyet olsun ! Şarköy Çiftlik soğuk sıkım zeytinyağı ile en lezzetli yiyecekler sizinle...
1 litre zeytinyağı fiyatları, zeytin cinsine ve toplandığı bölgeye göre 300₺ ile 600₺ arasında değişir. Fiyatın oluşmasında hasat yeri ve ambalaj türü önemlidir.
1 kilogram zeytinyağı fiyatları, zeytin cinsine ve toplandığı yere göre 290₺ ile 400₺ arasında değişir. Fiyat farkı zeytinyağının yoğunluğundan kaynaklanır.
Oda sıcaklığındaki zeytinyağı yoğunluğu 0,917 kg/L olduğu için, 1 litre zeytinyağı 0,917 kilogram eder.
Zeytinyağının vücuda faydaları iyi gelir ve 19 tanedir. Beyine, kalbe ve cilde faydaları vardır. Zeytinyağının faydaları hakkındaki yazımızdan okuyabilirsiniz.
2024 yılında zeytinyağı fiyatları yükseldiği için, kilogramı 300₺ ile 400₺ arasında değişir.
En sağlıklı zeytinyağı almak için; zeytinler erken toplanmalıdır, en kısa sürede zeytinyağı fabrikasına gitmelidir, 25 santigrat sıcaklığı geçmeden işlenmelidir. Bu işlemlerden sonra, serin yerde, paslanmaz çelik tanklarda depolanmalıdır. Ultraviyole ışığı geçirmeyen ambalajlar ile paketlenmelidir. İki yıl içinde tüketilmelidir.
Geleneksel lezzet yumuşak, hafif ve bademsidir. Bu tür zeytinyağları tam olgun zeytinlerden üretilir. Toskana’da ve Umbria’ da rağbet gören modern zeytinyağı tipi ise, güçlü bir meyvemsi tada sahip, biberli ve acı yağlardır. Bunların her birinin yeri ayrıdır ve çeşitli farklı türleri mevcuttur.
Zeytinyağının yoğunluğu 20 derecede 0,917 g/L 'dir. Buna göre, 5 kilogram zeytinyağı, 5,452 litredir.
En güvenilir zeytinyağı, Tarım ve Orman Bakanlığı' ndan üretim izinleri olan ve düzenli denetlenen firmaların ürünleridir. Üstünde üretim izinleri yazmayan, markasız zeytinyağlarını tüketmeyiniz.
Zeytinyağı denildiğinde çoğu kişinin aklına önce doğallık sonra şifa gelir. Zeytinyağı yüzyıllardır tüketilen pek çok derde deva olan bir üründür. Bu yağın elde edilmesinde başrol zeytinindir. Bu sebeple hammadde olan zeytin özenle seçilerek kullanılmalıdır. Has zeytin yetiştirmenin de belli başlı kuralları vardır. Serbest asitliği oleik asit cinsinden %0.8 altında olan zeytinyağlarına sızma denir.
Organik, kaliteli ve doğal zeytinlerden yapılan yağın tadı bir başkadır. Kimyasal işlemin araya girmediği mis kokusuyla sofraların baş tacı zeytinyağının daha yakından inceleyelim. Özellikle sızma zeytinyağı alırken dikkat edilmesi gereken önemli bir husus vardır.
Zeytinyağının soğuk sıkım olması! Soğuk sıkım yöntemi kullanılarak yapılan zeytinyağının yüksek ısıya maruz kalmaması lezzetini ve besin değerini olumlu anlamda etkiler. Filtresiz zeytinyağı daha da değerlidir!
Bizler de soğuk sıkım sızma zeytinyağı üretiminde oldukça hassas davranıyoruz. Erken hasat döneminde toplanılan zeytinleri kullanarak hoş kokulu zeytinyağının sofralarda buluşma serüvenini başlatıyoruz. Toplanan taze zeytinler çekirdekleriyle beraber sıkılır ve ortaya saf, en iyisinden zeytinyağı çıkar.
Bu geleneksel lezzetin yeşilimsi ve sarımtırak renklerde olanı tercih edilmelidir. Zeytinyağı yalnızca gıda olarak kullanılmaz. Doğal yollarla elde edilen bu halis lezzetin mucitlerinden biri olmak bizi mutlu ediyor. Peki bu o kadar övgüyü hak eden sızma zeytinyağının faydaları nelerdir? Kısaca değinelim.
Kış aylarında cildinizi besleyecek tonlarca krem satın almak yerine, saf sızma zeytinyağını az miktarda tüm cildinize masaj yaparak sürebilirsiniz. Kısa sürede zeytinyağını emen teniniz yenilenmiş ve parlak gözükecektir.
Kuru saçlara sahipseniz ve bu durum sizi rahatsız ediyorsa üzülmeyin. Kuru saçlarınızı incitmeden yumuşaklık kazandıracak doğal zeytinyağı markamızla tanışın.
Kilo vermeye yardımcı olduğu bilinilen sızma zeytinyağı diyet listenizin de baş tacı olacaktır. Elbette mutlaka diyetisyen gözetiminde ve önerildiği miktarda kullanılmalıdır.
Zeytinyağında bulunan A ve E vitamini bağışıklık sisteminizin güçlenmesini sağlar.
Narin yapısıyla bilinen zeytin ağaçları yavaş yavaş büyür. Bu zengin lezzetin böyle nazenin olmasına bakmamak gerek. Ortalama 350 yıl yaşayan bu zeytin ağaçları toprağa sımsıkı kök salar. Üretmekte olduğumuz zeytinyağını geçmişten bu zamana dek öğrenilen soğuk sıkım metoduyla elde etmekteyiz. Kaliteli sızma zeytinyağı denildiğinde aromasıyla hafızalara kazınan zeytinyağımız kusursuzdur. En iyi zeytinyağı mutlu sofralarda yerini hep bulsun diye hasattan sonra zeytinleri hemen işliyoruz.
Sızma zeytinyağı, ayçiçek yağına oranla oldukça pahalıdır. Bunun ilk sebebi sağlık için ciddi faydalarının bulunmasıdır. Üstelik zeytinyağı tek çeşit değildir. Farklı türlerde üretimi sağlanan zeytinyağı Natürel, rafine, rafine pirina, riviera (karma pirina ) ve çeşnili zeytinyağı olarak raflarda yerini alır.
Zeytinyağı değerli ve üretimi zor bir yağdır. Özenle elde edilen yağın saklama koşullarına dikkat edilmelidir. Saklamada hassasiyet gösterildiği takdirde yapısında, tadında yahut kokusunda uzun zaman herhangi bir bozulma meydana gelmez. Kapalı ve ışıksız yerde saklanılan sızma zeytinyağının bulunduğu ortamda serin olmalıdır. Buzdolabına konulması uygun görülmemekle beraber plastik şişelerden ziyade cam ve koyu renkli şişelerde muhafaza edilmelidir.
Zeytinyağı çeşitleri kullanım yerine göre de farklılık gösterir. Naturel sızma zeytinyağları salata ve soğuk yemeklerde tercih edilmelidir. Riviera ve pirina yağı ise özellikle kızartmalarda kullanılır. Rafine pirina yağı birkaç kez kullanıma uygundur.
Soğuk sıkım zeytinyağı ısıya maruz bırakmadığınız yemekler ile tüketiniz. Bu yemekler salata çeşitleri ve soğuk zeytinyağlı yemeklerdir.
İçindeki faydalı polifenollerin muhafaza edilmesi için, yağ çıkarma işleminde 27 santigrat derece sıcaklıklar geçilmez. Daha lezzetli ve faydalı zeytinyağı elde edlilir.
Zeytinin yetiştiği coğrafi bölgeye bağlı olarak, soğuk sıkım zeytinyağı ortalama 6 ile 12 kilogram zeytinden 1 litre zeytinyağı çıkar.
Sızma zeytinyağı daha kaliteli yağdır. Riviera zeytinyağı yere düşen zeytinlerin toplanması ile yapılır. Isıl işlem görecek yemeklerde kullanılır. Sızma zeytinyağı genellikle salatalarda kullanılır.
En iyi zeytinyağı rengi koyu yeşil olur. Bunun nedeni zeytinyağı içinde çok fazla miktarda klorofil olmasıdır. Antioksidan seviyesi yüksektir, daha faydalıdır.
Bunu anlamanızın imkanı yoktur. Laboratuvar ekipmanları olmadan yağ asitleri kompozisyonu analizi yapamazsınız. Her ilde bulunan Tarım İl Müdürlüklerine analize göndermeniz gerekir. Bunu yapmak istemiyorsanız, üstünde markası bulunan ve üretim izinleri yazan zeytinyağı üreticilerini tercih edin.
Tabi ki yeni zeytinyağı tercih edilir. Zeytinyağı yıllandıkça lezzeti artan bir gıda değildir. Eski zeytinyağını tüketmekte sakınca bulunmaz fakat salatalara değil de yemeklere kullanabilirsiniz.
Hayır, kullanılmaz. O zeytinyağının kullanım ömrü bitmiştir. Zehirlenmezsiniz ama kullanmayınız. Çöpe atabilirsiniz.
Zeytinyağının rengi açılır. Yeşil ise açık yeşile ,sarı ise açık sarıya döner. Kokusu bozuk peynire benzer
Zeytinin toplanmasından sıkılmasına kadar geçen süre 4 saat sürer. Bu sayede dalından hemen koparıldıktan sonra işlendiği için en iyi özelliklerini korur. Ama bu işlemler ek maliyet getirir. Bu yağlar daha pahalı olurlar.
Zeytinyağının rengi ağacın cinsine ve zeytinin toplandığı zamana göre değişir. Gemlik tipi zeytin ağacının zeytinyağı rengi sarı olur. Yağlık tip zeytin ağacının zeytinyağı yeşil renk olur. Yeşil renkteki zeytinyağları , sarı renkteki zeytinyağından daha pahalı satılırlar.
Zeytinyağı hava ve ışık almadığı sürece iki yıl saklanabilir. Bu sürede kalitesinden bir miktar kaybedecektir. Bu tüketilmesine engel olmaz. Bu süreden sonra kalitesinin düşmesi hızlanır. %0.8 olarak satın aldığınız zeytinyağı bir yıl sonra %1.5 olabilir. Bu yüzden teneke ambalajda ve serin yerde saklayınız.