Fındığı Çoğaltma tekniği
Tohum kullanılarak yapılan çoğaltma şeklidir. Tohumlar, soğuklama ihtiyaçları giderildikten sonra tüplere, viyollere, kasalara ya da yastıkları ekilir, çimlenme durumları takip edilir.
Tereyağına işlenecek kremaya HTST pastörizasyon normlarının üzerinde ısı uygulanmaktadır. Genelde, değişik sürelerde kremaya 85°C veya daha yüksek sıcaklıklarda ısı uygulanmaktadır. Örneğin Danimarka'da kremanın yüksek sıcaklıklarda pastörizasyonu yasal zorunluluktur. Farklı kaynaklarda kremanın pastörizasyon normları, 87°C/15 s., 95-105°C/15s., 95°C/süresiz, 90°-95 °C/süresiz olarak verilmektedir. Özetle kremalar, klasik pastörizasyon normlarının üzerinde yüksek sıcaklık kısa zaman normlarında pastörize edilmektedirler. Genelde, sıcaklık normu 85-112°C arasında değişmekle birlikte 85°-95°C'de 10-30 sn. arasında yoğunluk kazanmaktadır.
Kremanın, yüksek sıcaklık normlarında pastörizasyonunun başlıca nedeni ısıya dirençli mikrobiyel orijinli lipazların inaktivasyonudur. Özellikle, soğuk depolama koşullarında gelişen psikotrofik ve diğer lipolitik mikroorganizmaların salgıladıkları lipazlar ve proteazlar ısıya dayanıklı enzimlerdir. Bu enzimleri üreten mikroorganizmalar klasik pastörizasyon normlarında tahrip olmaktadır. Ancak, anılan enzimler yüksek sıcaklık seviyelerinde bile aktivitelerini korumakta veya tekrar aktivite kazanarak ürünlerde tat (örn; ransit tat) ve yapısal bozukluklara (UHT sütlerde pıhtı oluşumu) neden olmaktadırlar. Krema orijinli mikrobiyel lipazların tereyağına geçmesi, depolama sürecinde tereyağlarında ransit tat bozukluğunun nedenlerinden biridir. Ayrıca, krema viskozitesinin süte göre daha yüksektir. Viskozitenin artması ile ısı iletim katsayısı düşmektedir. Bu nedenle aynı grup mikroorganizmaların tahrip olabilmesi için kremaya süte göre 4°-5°C daha yüksek ısı uygulaması gereklidir. Bu nedenlerden ötürü kremanın pastörizasyonunda, klasik pastörizasyon normlarının üzerinde ısı uygulamaları, tereyağı üretim teknolojisi içinde yer almaktadır.
Çift cidarlı krema tanklarında ve plakalı ısı değiştiricileri vasıtasıyla kremaya ısı uygulanmaktadır. Ancak, plakalı ısı değiştiricilerin kullanımı giderek yaygınlaşmaktadır. Bu üniteler yağ globüllerinin fiziksel tahribatını minimize edebilecek şekilde dizayn edilmişlerdir. Aynı nedenden ötürü, krema tanklarında karıştırma paletleri küçük ve karıştırma hızları düşüktür (dönme hızı 0.5-5 m/s, devir sayısı 5-500 d/d).
Tereyağı hakkında bilgiler için bağlantıya gidin.
Tereyağının tuzlanması, tereyağı üretiminde kullanılan hammadde özellikleri, tereyağı kremasının olgunlaştırılması, tereyağının ambalajlanması ve depolanması.