Fındığı Çoğaltma tekniği
Tohum kullanılarak yapılan çoğaltma şeklidir. Tohumlar, soğuklama ihtiyaçları giderildikten sonra tüplere, viyollere, kasalara ya da yastıkları ekilir, çimlenme durumları takip edilir.
Tereyağını çeşitli faktörlerin etkisiyle bozulmalar meydana gelmektedir. Bozulmaları kaynaklanmalarına göre sınıflandırmak oldukça zordur. Örneğin, tereyağında aşırı tuz kasmak, sızıntılı görünüş bozukluğuna ilaveten oksidatif bozulmaları da teşvik etmektedir. Ayrıca renk bozukluğuna neden olan küf kontaminasyonu aynı zamanda küflerin yağı hidrolize etmeleri nedeniyle de tat bozukluğuna sebebiyet vermektedir. Bu çeşitli örnekleri çoğaltabiliriz. Dolayısıyla kaynaklarına göre tereyağı bozukluklarının sınıflandırılması pek mümkün değildir. Genelde tereyağı bozuklukları görünüş ve renk, tat-aroma ve yapı olmak üzere üç grup altında toplamaktadır.
Çok çeşitli faktörler tereyağında özgün görünüm ve renk üzerine etkilidir. Bu faktörler;
Tereyağına bir spatula bastırıldığında veya bıçakla kesildiğinde, yüzeylerde gözle görülebilen su damlacıklarının varlığı bu bozukluğu belirtisidir. Büyük su damlacıkları, mikroorganizmaların özellikle Maya ve küflerin gelişimini olanaklı kıldığı için sızıntılı görünüş bozukluğuna ilaveten tat-aroma bozukluğu da ortaya çıkmaktadır. Sızıntılı görünüş bozukluğunun başlıca nedeni yoğurma işleminin yetersizliği ve tuzun tereyağı bünyesinde tamamen çözülmemesidir. Yoğurma işleminin yetersizliği su Damlacık boyutlarının büyük olması sonucunu doğru. Büyük su damlacıkları tereyağı bünyesinden kolaylıkla ayrılabilir. Tereyağı bünyesinde tuz bulunması sızıntılı görünüş bozukluğunu teşvik eder. Özellikle uzun depolama sürelerinde tuzlu tereyağları nasıl sızıntılı görünüş bozukluğu sıklıkla karşılaşan bir sorundur. Bunun başlıca nedeni suyun tuza karşı olan ilgisidir. Ayrıca, yoğurma işlemi sonucu homojen bir tuz dağılımı veya tuzun bünyede tamamen çözülmesini sağlanamadığı durumlarda da sızıntılı görüş bozukluğu meydana gelir. (Ambalajlanmış tereyağında çözülmemiş tuz, depolamanın ileriki dönemlerinde bünyede çözünmesine devam edebilir.) Tuz miktarlarını farklılığına bağımlı ozmotik basınç içerikleri birbirinden farklı salamura adacıkları ortaya çıkar. Sonuçta, yüksek ozmotik basınçlı bölgelere suyun difüzyonu ile gözle görülebilen su damlacıkları oluşur. Suyun bünyeden ayrılması randıman kaybına da yol açmaktadır.
Sızıntılı görünüş bozukluğunun giderilmesi için "microfixed" uygulaması yapılmaktadır. Anılan uygulamada küçük parçalara ayrılan tereyağı kuvvetli bir şekilde karıştırılarak su/ yağı emülsiyonu yeniden kurulmaktadır. Sürekli yöntemle üretilen tereyağlarında bu sorun ile pek karşılaşılmamaktadır. Sorun, yukarıda açıklanmaya çalışılan nedenlere bağımlı geleneksel yöntemle üretilen tereyağlarında görülmektedir.
Tereyağı hakkında bilgiler için bağlantıya gidin.