Şarap ve peynir uyumu yakalamanız için harika öneriler

Şarap ve peynir uyumu yakalamanız için harika öneriler

Hepimiz yorucu bir hafta içi sonrası evimize geldiğimizde bir kadeh şarap yanına bir şeyler yemek isteriz. En uyumlu giden yiyecek de peynirdir bakacak olursanız. Gelin şimdi birlikte şarap peynirlerini inceleyip, şarap peynir tabağı nasıl olur ve yanına hangi peynirler uyumlu gider onlara bakalım.

Şarap yanına peynir tabağı her hafta sonu ve toplantı ya da arkadaş meclislerinde sevilerek tüketilir. Kırmızı şarapla ve ya beyaz şarapla birçok peynir türünü eşleştirebilirsiniz. Kuru meyvelerle hazırlayabileceğiniz gibi galeta ve basit hazırlanabilen kanepe gibi atıştırmalıklar da çok uygundur.

Aslında asıl soru hangi şarapla hangi peynirle uyum daha kuvvetli olur bunun cevabıdır. Gövdeli kırmızı şaraplar ile yoğun aromalı rokfor peyniri ve eski kaşar peyniri gibiler giderken, daha hafif gövdeli Pinot Noir, Papazkarası ve Kalecik Karası üzümleri ile çeçil peyniri ,isli çerkez peyniri, inek sütünden yapılmış izmir tulum peyniri peynirlerle tüketilir. Cabernet sauvignon üzümü kabuğunda tanen ve aroma maddeleri içerdiği için eşlik olarak aroması yoğun küflü peynirler tercih edilir.

Beyaz çeşitlerden ise sauvignon blanc üzümü ,meşe fıçılarda olgunlaşan chardonnay ve semillion üzümleri ise karakter olarak daha meysemsi ve taze meyveleri andıran aromalara sahip , canlı asiditeye sahip şaraplardır.

Yumuşak peynirleri ise ekmek üstü kanepeler hazırlayıp blush ve roze ile tüketebilirsiniz. Kars gravyeri yerli ve çok lezzetli çeşidimizdir. Köpüklüler ile uyumludur.

Fransa nın meşhur Bordeux ve Burgonya bölgesinde yerel halk rokfor ve brie peyniri tüketirler. Baget ekmeğini ikiye böler, dilimleyip kızarttıktan sonra üstüne zeytinyağı gezdirip peynir ve incir kayısı meyveleri ile tüketirler.

Meyveli şarap çeşitleri daha çok yapıldığı üzümün meyveleri ile daha çok uyumludur. karadut şarabı karadutla, kavun şarabı kavun ile vişne şarabı vişne ile daha ahenkli gider.

Köpüklüler şampanya Fransa'da yapılan yapılanlar gibi açıkçası ben tek başına tüketmeyi seviyorum. Bu tür içecekler tek başına tüketilmesi daha hoş ve keyifli. Rakı fiyatları aldı başını gittiğinden beri bu eski içecek daha tüketilir oldu. Kaliteli bir şarap için tabak hazırlamakta çok uğraşmazsınız. Kendisi zaten size yeterli keyifli verecektir, biz Trakya'da olduğumuz için sıklıkla, keçi ve koyun sütlerinin daha fazla olduğu eski kaşar peynirinden tabak hazırlıyoruz.

Kırmızı meyveleri daha çok hissedilen genç yıllanmamış merlot gibi içkileri kırmızı et ile uyumludur. Yerli çeşitlerimiz Öküzgözü ve boğazkere üzümlerinden üretilen mamüller küçükbaş, kuzu ve oğlak fırın yemekleri yanına antep peyniri, urfa peyniri gibi tuzlu sert peynirler eşlik eder.

İsterseniz bu yazıyı okuduktan sonra özlediyseniz siz de, tahta sunum tabağının üstüne çeşitli peynirle oluşturabilirsiniz. Çeşitli türlerle harika bir tabak oluşturmanız için bu peynirler öneriyorum. Afiyet olsun efendim !

İsterseniz yakınlardaysanız mağazamıza uğrayıp bir çayımızı için ve dilediğiniz peynirleri alınız.

Bu rakı fiyatları ne olacak diyenlere de bir içeriğimiz var. Şarap hakkında bilgiler için bağlantıya gidin.