Eski kaşar, taze kaşar peynirinin olgunlaşmış halidir. Trakya bölgesinde üretilir. Sadece inek sütünden de yapıldığı gibi, lezzetli olanı keçi, koyun ve inek sütlerinin harmanıyla yapılır. Trakya' da üretilen kaşara denir. Yapılma tekniği ve içindeki sütlerin kullanım miktarı farklıdır.
Koyun sütü daha fazla olan parti eski kaşarlar "lokumlu”, keçi sütü daha fazla olanlar ise "biberli” olarak adlandırılır. Sert peynir çeşidi olup, uzun süre dayanır. Günlük hayatta daha çok kahvaltıda tüketilir. Eski kaşarlı ve sucuklu tost yapabilirsiniz.
Kahvaltıda lezzetle tüketilen peynir, gibi kırmızı şarabın yanına aperatif olarak harika uyumludur.
Siz de bu harika lezzeti tatmak istiyorsanız buradan eski kaşar sipariş verebilirsiniz. Tatmak için vakumlu şekilde ufak gramajlı ürünümüz mevcuttur. Trakya eski kaşarı kolay üretilmiyor.
Üretildiği bölgeye ve kullanılan süt cinsine göre, eski kaşar fiyatı 420₺ ile 550₺ arasında değişir.
Eski kaşar üretiminde koyun ve keçi sütü kullanıldığı için, ayrıca, olgunlaşması için 12 ay süre gerektiği için daha pahalıdır.
Eski kaşar peyniri keçi, koyun ve inek sütlerinin birleşimiyle yapılır. Parmesan peyniri tamamen inek sütünden yapılır.
Eski kaşar, kaşar peynirinin olgunlaşmış halidir. Trakya bölgesinde üretilir. Sadece inek sütünden de yapıldığı gibi, lezzetli olanı keçi, koyun ve inek sütlerinin harmanıyla yapılır.
Eski kaşar için toplanan sütler, ilk önce 72 derecede 15 dakika pişirilir. Bu sırada sütler pastörize olur. Ardından 32 dereceye soğutularak mayalanır. Maya sütü kavradığında yani jel olmaya başladığında pıhtı kırılır. Telemenin kırılma boyutu son ürünün tadında ve kokusunda büyük öneme sahiptir. Pıhtı pirinç tanesi kadar kırılırsa kaşar sert olur. Bezelye tanesi kadar kırılırsa orta sertlikte olur.
Pıhtı istenen boyutta kırıldıktan sonra peynir bezine alınır ve peynir altı suyu ayrılır. Bu peynir altı suyu yağı çekilmeden kaynatılırsa yağlı çok lezzetli kaşar loru olur.
Teleme peynir pıhtısının birbirine toplanmış haline denir. Telemedeki fazlalık suyu uzaklaştırmak için bıçaklarla kesilerek birbiri üstüne konur ki , kendi ağırlığı sayesinde fazlalık peynir altı suyu da uzaklaşır.
Teleme belirli bir asitlik derecesine geldiğinde, telemeyi sıcak suda haşlama işlemi başlar, haşlamanın amacı ısı etkisi ile daha da peynir suyunun uzaklaştırılmasıdır. Haşlama başladığında peynir elastik yapıya sahip olur. Lif lif ayrılabilir ve uzayabilir. Taze kaşar eskitilince eski olur.
Haşlama bittikten sonra büyük kalıplara dökülür, yağlı kağıtlara sarılır, ve bezden çuvallara beşerli dizilir. Isı ve nem kontrollü odalarda 12 ay olgunlaştırılır.
Eski kaşar olgunlaşması bittiğinde ise dışı sertleşmiş ve hafif küflenmiştir. Çuvallar açıldıktan sonra fırça ile dış kabuğu temizlenir. Üçgen şeklinde dilimlendikten sonra polietilen torba ile ambalajlanır. Tüketime hazırdır.
Koyun sütü fazla olan eski kaşar daha yağlı bir dokuya sahip olur, kremamsı olgun peynir tatları içerir. Keçi sütü daha fazla olan eski kaşarlar ise karabiber yemişsiniz gibi kaproik asitten zengince aromalar içerir. İnek sütünden yapılanlar iyice olgunlaştıktan sonra zengin aromalarına sahip olurlar. Ben tercihen keçi-koyun sütlerinden yapılan Trakya eski kaşarı tercih ediyorum.
Eski kaşarın kuru maddedeki su içeriği düşüktür. Bu sayede uzun süreler 2-2.5 yıl dayanabilmektedir. Dışındaki küf, peynirin dışı sert olduğu için içine işlemez. Bu yönden bozulmadığı söylenebilir. Fakat uzun süre olgunlaştığında içindeki proteinler peptitlerine dönüşür ve tadı acılaşır. Yağ molekülleri de uzun zincirli yağ asitlerine bozulur tadı sabun tadına benzer. Bu duruma geldiğinde bozulduğu anlaşılır. Sağlık açısından sıkıntı yaratmaz fakat artık kalitesini yitirmiştir, tüketmeyi tavsiye etmeyiz.
Koyun sütü daha fazla olan parti eski kaşarlar "lokumlu”, keçi sütü daha fazla olanlar ise "biberli” olarak adlandırılır. Sert peynir çeşidi olup, uzun süre dayanır. Günlük hayatta daha çok kahvaltıda tüketilir.
Kahvaltıda lezzetle tüketilen peynir, gibi kırmızı şarabın yanına aperatif olarak harika uyumludur.
Siz de bu harika lezzeti tatmak istiyorsanız sipariş verebilirsiniz...Tadım yapabilmeniz için vakumlu şekilde ufak gramajlı ürünümüz mevcuttur. Ayrıca yakınlardaysanız mağazamızdan da satın alabilirsiniz. Çay içmeye bekleriz :) !