Likör nedir ve nasıl yapılır?

Likör nedir ve nasıl yapılır?

Likör nedir?

Likör, alkolün meyve özleri veya drop yani aromatik tohum, ot, kök ve kabuk kısımları ile karıştırılıp içine şeker ilave edilmesi suretiyle elde edilen alkollü içecektir.

Gıda maddeleri tüzüğüne likör şöyle tarif edilmektedir; "likörler, meyve veya dropların saf ispirto ile maserasyon veya karışımından elde edilen ve muhtalip nispetler de şeker şurubu katılması sureti ile hazırlanan içkilere denir". Yine aynı tüzüğe göre likörlerin alkol miktarı yüzde 17-%40 arasında oynar. Piyasa tarafından imal edilen likörlerin şeker miktarı yüzde yirmi ile %30 6 buçuk arasında oynamaktadır.

Likörleri iki büyük sınıf altına toplayabiliriz

  • Meyve likörleri: bunlar meyvelerin ispirto ile infüzyona tabi tutulmaları veya meyve sularının ispirto ve şeker şurubu ile karıştırmaları ile elde edilir ve renkleri tabiidir.
  • Nebati likörler: bunlar birçok nebati kök, tohum ve kabuklarında ispirto ile maserasyon ve distilasyon yolu ile elde edilen ile hülasa şekerli su ve ispirto ile muamele edilmesi ile elde edilir. Meyveli körleri için ek hiçbir tat ve koku maddesi kom masada Nebahat ilkelere çeşitli aroma maddeleri ilave olunur Veli körlere bu hakim aromatik nebatın ismi verilir.

Likör satışı için WhatsApp tan iletişime geçin. İletişim sayfasından ulaşabilirsiniz.

Nar likörü
Nar likörü

Meyve likörleri ve nebati likörler nasıl yapılır?

 Meyveli likörlerin yapılış tarzlarına göre 3 gruba ayırabiliriz. Bir grup meyve likörleri yapılmasına meyveler oldukları gibi, yani kabuk, et hatta kısmen çekirdekler ile beraber kullanılır. İkinci meyveli lilörlerde ise meyvenin yalnız suyu kullanılır. Çeşitli yollarla dayanıklı hale konmuş bu meyve suları, gerektiği zaman alkol ve şekerle karıştırılarak likör elde edilir.

Üçüncü grup meyveli likörlerde ise meyvelerin yalnız kabuğu kullanılır ki bu maksat için yalnız turunçgil kabukları bahis konusudur. Bilindiği gibi turunçgil kabuklarını hoş kokulu eterik yağ, muhtelif usullerde elde edilerek likörlere karıştırılır.

Konyak nedir?

 Konyak aslında bir Gittikleri ülkede de meyhanelerde içine biraz su katıp içiliyormuş. Kaynatılarak damıtıldığı için, bu şaraba yanık ülkemizde konyak üretimine uygun beyaz üzüm çeşitleri arasında

"Her konyak bir brendidir ama her brendi bir konyak değildir" sözü, sadece konyağın bölgesel bir içki olmasını ifade etmiyor. Dünyada çok brendi üretiliyor ama aroma ve lezzet olarak konyaktan çok farklıdır.

Yunan konyağı

Yunan konyağı tatlı üzümlerden devamlı çalışır imbikler ve Fransız tipi bakır imbikler kullanılarak yapılmaktadır. Rektifikasyon süresince farklı maddeler katılmaktadır. Renk karamelle sağlanır.

İngiliz konyağı

Etil alkolün, tat ve koku maddeleriyle tekrar damıtılması veya tat ve koku maddelerinin alkole katılmasıyla yapılır.

Türk konyağı

Ülkemizde konyak üretimine uygun beyaz üzüm çeşitleri arasında Tekirdağ Şarköy yöresinin yapıncak ve semillion çeşitleri ile, Gaziantep Kilis yöresinin dökülgen çeşidi, Çanakkale Lapseki yöresinin siyah üzüm çeşidi karasakız uygundur.

Kullanılan beyaz üzüm çeşitlerine yüzde on oranında karasakız üzümü katılır ve işlenerek elde edilen şıra, fermantasyonuna bırakılır. Oluşan şarap tortusu ile Tekirdağ şarap ve içki fabrikasında Fransız tipi imbikler de iki kez damıtılır.

Konyak nasıl yapılır?

Üzümden konyak yapılması ülkemizde ve dünyada çok yaygındır. Konyak, üzüm ve çeşitli meyvelerin şarap, şarap tortusu, cibresi veya bu üç unsurun karışımının damıtılması ile elde edilen en az 3 yıl olmak üzere 20 yıla kadar meşe fıçılarda dinlendirilmesi ile elde edilmektedir.

Konyak piyasaya şişelenip sunulmadan önce standardizasyon amacıyla belli oranlarda karıştırılır. Karışımdaki amaç her yıl aynı özellikte ve tüketicinin beklentilerine uygun ürün elde etmektir.

Konyak, damıtık alkollü içkilerin dinlendirilerek, eski tip olgunlaştırdıktan sonra tüketime sunulan kısmında yer almaktadır. Bu dinlendirilen içkiler arasında viski ve romunda yeri vardır. Damıtık alkollü içkilerin dinlendirilmeden piyasaya sunulan kısmına cin, rakı ve votka oluşturmaktadır.

Üzüm ve diğer meyvelerden elde edilen damıtık alkollü içkilere brendi denmektedir. Konyak üzüm konyağı ve meyve konyağı olarak ayrılır. Meyve konyakları fermente meyvelerin damıtılması ile elde edilen damıtık alkollü bir içkidir.

Bu meyvelerden üzümün yeri ayrıdır. Yine bu meyveler arasında bol üretimi yapılan elma, vişne ve erikten de konyak yapılmaktadır. Alkol derecesi %40 -%50 arasındadır.

Likör şarapları

Likör şaraplarının yapımı özel tekniklerin kullanılmasını gerektirir. Bu yüzden likör şaraplarının sınıflandırılması çok karışıktır. Bu şarapları karakterize eden özellikler şunlardır:

  1. Alkol derecesi en az yüzde 15'tir. Bu alkol derecesinin tümü veya bir kısmı şarabı alkol katılması ile sağlanır.
  2. Yavaş bir oksidasyon sonucu çok belirli bir lezzeti vardır. Bu lezzeti sıcak iklimlerde ki ülkelerde yetiştirilen üzüm cinsleri verebilmektedir. Örneğin Güney Fransa.
  3. Alkol katılma fermantasyon sırasında, fermantasyondan önce veya sonra olabilir. Alkol yalnız başına şuraya veya bütün ürüne katılabilir.

Eğer doğrudan doğruya alkol şaraba katılacak sa fermantasyona engel almayacak kadar olmalıdır. Elde edilen ürüne "mistel" denir. Likör çeşitleri kahve, nane, portakal, kavun, limon ve benzeri gibi olabilir.

Bu şarapçılıkta kullanılan ürünlerdeki şeker miktarı normalden çok yüksektir. Çoğu zaman üzümler güneşe serilerek şeker dereceleri arttırılır. Bu likör fiyatlarını etkiler.

Üzümler böyle serilerek yerde asmadan kesilmeden salkımın sapı burularak omca üzerine bırakılırsa suyun  kısmen uçması sağlanır. Ya da üzümler toplandıktan sonra açık havada tamamen güneşe serilebilir. Çok seyrek olarak şaraba şeker katılabilir. Ayrıca Şarköy de bulunan mağazamızda likör satışımız mevcuttur. Şarap hakkında bilgiler için bağlantıya gidin.