The Glenlivet Founder's reserve viski 70 cL: 1450₺
The Glenlivet 12 70 cL: 2000₺
The Glenlivet 18 yıllık viski 70 cL: 4850₺
The Glenlivet 15 yıllık viski 70 cL: 3150₺
Jameson viski fiyatları
Jameson İrlanda viskisi 70 cL: 1100₺
Jameson İrlanda viskisi 100 cL: 1500₺
Jameson Black Barrel İrlanda viskisi 70 cL: 1450₺
Jameson İrlanda viskisi 35 cL: 575₺
Jameson Caskmates İrlanda viskisi 70 cL: 1200₺
Jack Daniels fiyatları (14 Kasım 2024'te fiyat kontrol edildi.)
Jack Daniel’s Old No.7 35 cL: 700₺
Jack Daniel’s Old No.7 50 cL: 945₺
Jack Daniel’s Old No.7 70 cL: 1290₺
Jack Daniel’s Old No.7 100 cL: 1775₺
Jack Daniel’s Old No.7 175 cL: 3050₺
Jack Daniel’s Old No.7 300 cL: 5350₺
Jack Daniel Tennessee Honey 35 cL: 700₺
Jack Daniel Tennessee Honey 70 cL: 1290₺
Jack Daniel Tennessee Honey 100 cL: 1775₺
Gentleman Jack 35 cL: 825₺
Gentleman Jack 70 cL: 1475₺
Gentleman Jack 100 cL: 2000₺
Jack Daniels Single Barrel 70 cL: 2500₺
Jack Daniel Tennessee Apple 35 cL: 700₺
Jack Daniel Tennessee Apple 70 cL: 1290₺
Jack Daniel Tennessee Apple 100 cL: 1775₺
Jack Daniel Tennessee Fire 35 cL: 700₺
Jack Daniel Tennessee Fire 70 cL: 1290₺
Jack Daniel Tennessee Fire 100 cL: 1775₺
Jack Daniels No:27 Gold 70 cL: 3550₺
Jack Daniels Sinatra Select 100 cL: 6750₺
Jack Daniels Bonded 70 cL: 2250₺
Jack Daniels Triple Mash 70 cL: 2600₺
Jack Daniels Bonded Rye 70 cL: 2250₺
Woodford Reserve Rye 70 cL:2100₺
Woodford Reserve 70 cL: 2100₺
Woodford Reserve Straight Malt 70 cL: 2300₺
Woodford Reserve Straight Wheat 70 cL: 2300₺
Benriarch The Original Ten 70 cL: 1950₺
Benriarch 12 70 cL: 2250₺
Benriarch The Smokey Ten 70 cL: 2125₺
Benriarch 16 70 cL: 3400₺
Benriarch 21 70 cL: 7950₺
Benriarch 30 70 cL: 45000₺
Glendronach Original Aged 12 Years 70 cL: 3500₺
Glenglassaugh Revival 70 cL: 2225₺
Glenglassaugh Evolution 70 cL: 2450₺
Glenglassaugh Torfa 70 cL: 2525₺
Glendronach 15 Years 70 cL: 4950₺
Glendronach Cask Strength 70 cL: 5850₺
Glendronach Portwood 70 cL: 4575₺
Bruichladdich Classic Laddie 70 cL: 4000₺
Port Charlotte 70 cL: 4650₺
Octomore 70 cL: 11500₺
Viski nedir?
İskoç viskisi, İskoçya'da üretilen, en az 3 yıl meşe fıçılarda dinlendirilen ve şişelenenlere verilen isimdir. İskoçya'da üretimi üçe ayrılır;
Single malt viski: tek bir damıtımla yapılır. Bu viskiler Highland, Lowland, Speyside ve Islay olarak farklı bölgelerde üretilirler. Her bölgenin coğrafyası, gelenekleri ve farklı lezzetleri tadına yansır.
Tahıl viskisi: sanayi tipi üretilen içmekten çok harmanlama için uygundur.
Harman viskisi: single malt ve tahıl harmanlanmasını üretilen viskidir. Güncel fiyatlar 2022 sonuna kadar geçerlidir. Yeni yılda zam gelebilir. Mey İçki (Diageo) ithal ettiği viski fiyatlarıdır.
Viski nereye aittir?
İskoç içkisinin büyük bölümü "blended” yani harman edilmiş içecektir.. Üretimi kolay maliyeti ise düşüktür. İskoç malt viskisinin en önemli özelliklerinin başında üretimde kullanılan tek hububat çeşidinin çimlendirilmiş arpa olması gelir.
Viski nasıl yapılır?
Bira üretiminde olduğu gibi İskoç malt viskisinde de öğütme işleminden sonra un halindeki hammadde mayşeleme işlemine tabi tutulur.
Mayşeleme malt içinde bulunan enzimler, nişastanın ve mayşe içindeki diğer bileşiklerin hidrolize olmasını sağlar.
İrlanda, Kanada ve Amerikan içkisinin üretiminde rastlanan arpa maltı kullanımı üretimde fazla nişasta sağlanması esasına dayanır. İskoç maltı diğerlerinden ayıran en temel niteliklerden biridir.
Viskinin özünü oluşturan 4 doğal malzeme vardır. Su, turba, arpa ve buğday. Bu 4 malzeme önce doğa ile bir dönüşüm yaşar. Bu benzersiz tada bütün lezzetini veren bitki kömürüdür.
Bitki kömürü turba olarak da anılır. Bu çok özel yer üstü yakıtı, ayrıcalıklı bir lezzet verir. İskoçya'nın havasının son derece nemli ve yağışlı olmasından dolayı bitki kömürü 5000-10.000 yılda oluşur.
Bitki kömürü oluştuğu bölgeye göre, yanarken değişik bir koku verir. Özellikle deniz kenarındaki ve adadaki bitki kömürleri yanarken iyot ve yosun kokusu yayar.
Ham maddesi olan arpa maltları , bitki kömürlerini işlenerek kurutulur ve bu işlem, tadına ve kokusuna siner.
Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir yakıt olmadığı için, İskoç taklit edilemez oldu iddia edilmektedir.
Bugün raflarda pek çok viski çeşidi görmek mümkün. Kaliteli bir İskoç’u diğerlerinden ayıran çok önemli farklar; yıllandırma süreci, içindeki malların kalitesi, birbirleri ile uyumu gibidir.
İngilizce yasalarına göre tahıl su ve mayadan yapılarak İskoçya’da damıtılmış hacmi 700 litreyi geçmeyen meşe fıçılarda en az 3 yıl dinlendirilmiş ve alkol derecesi 40'ın altında olmayan içkilere İskoç viskisi denir.
Etiketlerinde harmanlanmış yazan ve toplam İskoç %98'ini oluşturan harmanlanmışlar, malt ve tahıl viskilerinin bir karışımıdır.
Kaliteli bir dünya markası ürün ile, sıradan olanın farkı, burada başlıyor. Özünü oluşturan ve lezzet karakterini veren geleneksel yolla damıtılmış maltlar viskiler, değişik lezzette, yaklaşık 40 çeşidi kullanılır.
Harmanın geri kalanı, lezzeti olmayan olan tahıldan üretilirdir.. Malttan yapılan pahalı olduğundan, ucuz çeşitlerde da çok çok az kullanılır.
Bunlar zengin bir tada sahip değillerdir, tatları damakta kısa kalır karakteristikleri azdır. Büyük markaların harmancıları, karışım oranlarını son derece gizli tutarlar. Bu yüzden büyük markaların tatları taklit edilemez.
Yasalara göre İskoç içkisi en az 3 yıl meşe fıçıda beklemelidir, ama çoğu zaman ideal olgunlaşma için 3 yıl yetmez.
Sermayesi güçlü büyük firmalar örneğin: Chivas Regal firması, bazı ürünleri harmana almak için 4,5 hatta 15 yıldan daha fazla beklemeye devam ederler. Ucuzları ise 3 yıl bekletildikten sonra şişelenir ve kaliteli ürünlerde rahat için bir lezzet yerine geniz yakan keskin bir alkol tadına sahiptir.
Ucuz viskilerde harman yapılır yapılmaz şişelemeye geçilir. Kaliteli viski markaları ise harmanı evlendirme denilen ikinci bir olgunlaşmaya tabi tutarlar. Yani, harmanlanmış final ürünü de birkaç ay daha fıçıda bekletir, farklı çeşitlerin birbirleriyle karışıp zengin bir tat oluşturması sağlarlar.
Yılandırma kaliteli fıçıda yapılırsa, daha lezzetli olur. Bourbon fıçılarında yıllandırılır.
Kaliteli viskiler için ise çeşitli katması bakımından içinde daha önce kıymetli İspanyol şarabı Sherry bekletilmiş fıçılar da kullanılır.
Sherry fıçıları Bourbon fıçılarından 5 kat daha pahalıdır. Ucuz ürünler için Sherry fıçısı kullanılmaz.