Fındığı Çoğaltma tekniği
Tohum kullanılarak yapılan çoğaltma şeklidir. Tohumlar, soğuklama ihtiyaçları giderildikten sonra tüplere, viyollere, kasalara ya da yastıkları ekilir, çimlenme durumları takip edilir.
Milattan sonra 676, 712,813,913, 924, 1205, 1236 yıllarında Bulgarlar Trakya istila etmişlerdir. Ancak biz buralara bunlara değinmeyeceğiz. Bizim ve tüm Trakyalılar için esas Bulgar vahşeti ve istilası 1912 tarihinde başlamıştır. Bu tarihte Şarköy ve Mürefte halkına özellikle müreftenin Mursallı Tepeköy ve Yayaköy halkının göstermiş olduğu direniş takdire şayandır. Burada şunu özellikle belirtmek isterim ki bilhassa Müreftede bir takım Rum ve Ermeniler askerlerimize karşı kalleşçe tecavüzde bulunmuşlar ise de bu olaylar Trakya'nın Kanuni devrinden beri devam eden tavizkar tutumlarından halkının sessizliğinden kaynaklanmıştır. Yoksa ne Mürefte ne de herhangi bir Türk kasabasında Bu tip olaylar o tarihleri düşünülemez dahi. Biz yine konumuza girerek 1912 yılı Bulgar istilasına dönelim.
İttihat ve Terakki partilerinin memleketimize yarattığı ikilik ve ordumuzun iyi yönetilememesi balkanlarda mülki amirlerin devamını kendi çıkarlarını tarih boyunca kullanmaları, Bulgarların Edirne'yi 5 ay kuşattıktan sonra teslim almaları ile başlamıştır. Bilhare Tekirdağ ve ilçelerini alan Bulgarlar 1878 tarihinde Rusların Mursallı köyünde ordugah olarak kullandığı garnizonda Şarköy ve mürefte ile tüm köyleri tarasut altına almışlardır. Burada takdire şayan bir olaya değinmek isterim. İleride adının sık sık geçeceğine şahit olacağımız Mursallı köyünde Bulgarlar hiçbir katliama cesaret edememişlerdir. Bu tarihi boyunca Türk olarak kalan hiçbir Rum ve ermeninin sataşmaya dahil cesaret edemediği köy halkı en güzel direnişi Bulgar askerlerine karşı yapmıştır.
Balkan Savaşı'ndaki Bulgar saldırması 5 Ekim 1912 tarihinde Kırklareli'nden başladı. 15- 21 Kasım 1912 tarihinde kanlı Lüleburgaz savaşlarından sonra ordumuz Çatalca'ya kadar çekildi. 4-20 Kasım tarihinde Çatalca'ya saldıran Bulgarlar bir netice alamayınca 2 aylık bir ateşkes imzalandı. Bu arada Şarköy'e ve Gelibolu cephesini iki tümen takviyeli olarak savunmaktaydı. Ateşkes bitince Bulgarlar 22 aralık 1912 tarihinde Mürefte'yi aldılar. 26 Aralık 1912 tarihinde 10. kolordu Malkara'da bulunan taburlarını Marmara kıyılarından taşıyarak Şarköy'e çıkarttılar, Bolayır'daki askeri birliklerimizin de bozukluğu göz önüne alınarak Şarköy'e çıkan bu birlik bilhare Gelibolu'ya sevk edildi. 1913 haziranında Bulgarlarla müttefikleri arasında çıkan anlaşmazlık üzerine 30 Haziran'da ordumuz taarruza geçerek Şarköy, Mürefte başta olmak üzere tüm Trakya topraklarını Bulgarlardan kurtardı.
Şarköy hakkında bilgiler için:
Şarköy ekonomisi, Şarköy uzak geçmişi, kurtuluş savaşında Şarköy