Şarap terimleri

Şarap terimleri

Şarap tanımlarken kullanılan terimler

Açık: bariz meyve lezzetli ve genellikle kolay içimli şaraplardır.

Aromatik: İlk anda şişeden dışarıya fırlayan çok sayıda koku ve meyve aroması şarapları. Aromatik üzüm çeşitlerine örnek olarak sauvignon blanc, riesling ve muscat verilebilir.

Asidik: bir şarabın dengeli olabilmesi için asiditeye gereksinimi vardır ama fazla asidi de kusurludur. Asidi de dilin yan kısımları ile belirlenir.

Acı: çoğunlukla tadını dilin arka kısmı ile aldığımız aşırı şekilde sert tanenler içeren ve ağızda acı bir tat bırakan bir şarabı tanımlamak için kullanılan olumsuz bir terimdir. Ama birçok İtalyan şarabında bir parça acılık aranan bir özelliktir.

Ağır: çoğunlukla gövdeli, tanenli kırmızı şaraplar için kullanılır içimi zor şaraplardır. Şarabın bir müddet daha şişeler beklemesi gerektiği anlamına gelir.

Büyük: duyularda çok büyük bir etki bırakan gövdeli şaraplardır. Bunlar tipik olarak yüksek düzeyde meyve, tanen ve alkol içerirler. Büyük çok fazla tat içeren anlamında da kullanılır.

Bomba: olağanüstü büyüklükteki şarapları tanımlamak için kullanılır. Büyük oranlarda meyve, alkol, tanen ya da meşemsi lezzetler içerirler.

Basit: tek boyutlu tatlarıyla, kompleks siteden yoksun şaraplardır. Bu durum pahalı bir şarapta kusurdur ama günlük içilen şaraplarda sorun teşkil etmez.

Canlı: gevrek ve taze ile benzeşir ve hatırı sayılır ölçüde canlandırıcı asit içeriyor anlamına gelir. Özellikle Alman rieslinglerinde.

Dengeli: çoğunlukla asidi, alkol oranı, meyve, tanen, şeker ve özüt gibi her türlü bileşeni ile uyum içinde olan ve bunlardan hiçbirisinin öne çıkmadığı şaraplardır.

Ergin: içilmeye hazır şarap vardır. Genellikle şişede biraz daha durması gereken kaliteli şaraplar için kullanılır. Aşırı olgun terimi, zamanı geçmiş şarapların kibarca ifade edilme biçimidir.

Etli: yüksek düzeyde meyve ve özüt içeriği nedeniyle ağızda doku olarak neredeyse katıymış hissi uyandıran şaraplara denir.

Gövde: şarabın ağız içindeki ağırlığı ya da bıraktığı hisdir ve alkol oranı ve özütler tarafından belirlenir. Şarap ister hafif, ister orta, isterse de gövdeli olsun; kimi zaman suyun bıraktığı hisle karşılaştırmak yararlıdır.

Gevrek: düşük asidi teli ve buna bağlı olarak da dengesiz şarapları tanımlamak için kullanılan olumsuz bir terimdir. Tadı hafiften iğrençliğe kayabilir.

Güçlü: yüksek düzeyde alkol ve özüt içeren büyük şaraplardır. Olumlu ya da olumsuz anlamda kullanılabilir.

İncelikli: genellikle incelikle bağlantılı olan terim şarabın içerdiği birkaç farklı nüans ve dadı anlatır. Aynı zamanda şarabın meyvemsi tatlardan yoksun olduğunun kibarca ifadesidir.

İncelik: şarabın sergilediği zarafettir.

Kompleks: çok sayıda değişik meyve ve baharat ve vanilya gibi diğer vasıflardan oluşan çok sayıda meyve ve tat katmanına sahip şaraplardır. Kompleksite vasat bir şarabı iyi ya da mükemmel bir şaraptan ayırt etmeye yarayan unsurlardan bir tanesidir. Kompleks şarapların büyük çoğunluğu daha fazla tat geliştirmesi için bir yılandırma sürecinden geçer.

Konsantre: yoğun bir tadı ifade eder. Şaraplarda konsantrasyon genellikle yüksek düzeyde tane, şeker ve tat ve renk verici unsurlarla birlikte görülür.

Kolay içimli: fazla cevap kafa yormadan keyif alınabilecek, nispeten basit şaraplardır. Meyvemsi olabilirler ve eğer kırmızıysa tanen düzeyi düşüktür.

Kaba: kenarları kaba, incelikten yoksun şaraplardır.

Meyvemsi: çok sayıda hoş meyve ile seti taşıyan şaraplardır.

Meşemsi: şarapta meşe tadının diğer tatlara baskın olduğunu anlatan olumsuz bir terimdir. Eğer şarap genç ve kaliteli bir şarapsa, şişede bekleyeceği birkaç yıl içinde, ve meşemsi tadının bir kısmını yitirecektir. Meşe fıçı tadı, şarapta olması istenen bir tattır ama yalnızca meyve tatları ile dengelendiğinde.

Olgun: olgun üzümlerden yapılan ve (elmadan çok) ananas gibi sıcak iklim meyveleri lezzeti içeren şaraplardır. Olgun şarap terimi, içeriğinde hiç şeker bulundurmadığı halde, hafifçe tatlı şarapları da işaret edebilir.

Özüt: şarabın içindeki tanen, şeker ve renk ve tat verici her türlü katı maddeye verilen addır. Özüt şarabın gövdesini tayin eder.

Sert: meyvemsi lezzetlerden yoksun, sert ve acı tanenli ya da yüksek asiditeli  şaraplardır.

Sıcak: sıcak bir son bırakan, alkol oranı yüksek şaraplardır. Gövdeli, baharatlı şarapları tanımlamak için kullanılır.

Sek: belirgin bir şekilde şeker içermeyen şaraplardır. Şarabın kendisi sek olduğu halde olgun, meyvemsi lezzetler ve yeni meşe tatlarının kimi zaman şeker tadı verebildiklerini de aklınızdan çıkarmayın. Kupkuru terimi çok uzun sürelerle fıçıda bekletilmiş ve meyve lezzetlerini yitirmiş kırmızı şarap için kullanılır.

Tatlı: belirgin düzeyde şeker içeren şarap vardır ve dilin ucuyla hissedilir. Tatlı meyve lezzetleri deyimi, şarabın hat safhada olgunlaşmış olduğunu anlatmak için kullanılır.

Tanenli: üzümün kabuğu, sapı ve çekirdeğinden gelen tanenlerin bolca bulunduğu şaraplardır. Bazı tanenin şaraplar yalnızca şişede olgunlaştırılabilir. Tanenler mutlaka kötü unsurlardır anlamına gelmez. Yalnızca meyve lezzetleri ile dengelenmeleri gerekir.

Temiz: Aroma ve tat bakımından kusursuza yakın şaraplardır.

Taze: tıpkı gevrek teriminde olduğu gibi, çekici ve canlandırıcı anlamda göze çarpar biçimde asidik şaraplardır. Çoğunlukla genç, beyaz şaraplar için kullanılır.

Yapılı: genellikle kırmızı şaraplarda diğer unsurları destekleyen tanenleri ifade eder. İyi yapılı bir şarabın taneleri belirgindir ama yine de dengelidir. Terim kimi zaman beyaz şarapların asit sitesi için kullanılır. Örneğin; bir şarap iyi bir asidik yapıya sahip olarak değerlendirilebilir.

Yıllandırılabilir: Meşe fıçılarda olgunlaştıktan sonra, şişede durdukça daha da olgunlaşabilen şaraplardır. Bunların en tipik örnekleri güçlü tanenli ve iyi asiditeli ya da bir parça tatlı bir ülkenin şaraplardır.

Yumuşak: yumuşak tane kırmızı şarap. Akıcı olarak da bilinir.

Zarif: kaliteli, ince ve dengeli, çok fazla meyvem su olmayan ve içimin son derece zevkli şarapları tanımlamakta kullanılan subjektif bir terimdir.

Zengin: konsantre terimi gibi yoğun, güçlü tatları işaret eder. Hafifçe tatlı bir lezzeti ifade etmek için ne kullanılabilir.

Evet bunları anlattığımıza göre , iyi şarap ile ne ile gider onu da anlatalım. Tabii ki güzel eski kaşar, kızarmış ekmeğin üstüne gezdirebileceğiniz soğuk sıkım zeytinyağı ve ızgara zeytinŞarap hakkında bilgiler için bağlantıya gidin.