Fındığı Çoğaltma tekniği
Tohum kullanılarak yapılan çoğaltma şeklidir. Tohumlar, soğuklama ihtiyaçları giderildikten sonra tüplere, viyollere, kasalara ya da yastıkları ekilir, çimlenme durumları takip edilir.
Siyah zeytin ağaçlarının kök yapılarını iyi oluşabilmesi için toprak hazırlığı çok önemlidir. Öncelikle tesis kurulacak arazideki büyük taşlar temizlenir, sonra derin sürüm (90cm-100cm) yapılır. Böylece Toprak kök gelişmesine imkan sağlayacak duruma getirilir. Taban suyu sorunu varsa topraktaki fazla suyun akıtılması ve su birikiminin önlenmesi için drenaj yapılır. Bu işlemler yapıldıktan sonra artık arazi hazır duruma gelmiştir. Araziye fidan dikmeden önce arazinin farklı yerlerinden 3 ayrı (0-30 cm , 30-60, 60-90) derinlikten toprak örneği alınır ve en yakın yaprak ve toprak analiz laboratuvarına analizi yaptırılır. Özellikle dikim öncesi verilmesi gereken temel gübre miktarının belirlenmesinin fayda vardır. Aynı işlemler yeşil zeytin için de geçerlidir. Ham zeytin üretimi için, Zeytinlik hazırlamak için buyrun.
Zeytin fidanları verimsizlik dönemi kısa erken özüne yatan daha az periyodiklik gösteren çeşitlerden seçilmelidir. Bu çeşitlerin taç gelişme durumları önceden bilinmeli ve tesis sırasında tozlayıcı çeşitlere de yer verilmelidir. Zeytinlikler tesis edilirken seçilen fidanların homojen sağlıklı ve sertifikalı olmasına dikkat edilmelidir.
Zeytinin tesis edilirken iklim şartları toprak yapısı, ağacın oluşturacağı taç büyüklüğü, çeşit ve verilecek şekle göre Aralık ve mesafede belirlenmelidir.
metre aralık ve mesafe olması önerilir.
Kare, dikdörtgen, üçgen ve kontur dikim olmak üzere arazinin durumuna göre belirlenir.
Kare dikim köşeleri dik açı yapan alanlarda ve küçük alanlarda uygulanır. Sıra arası ve sıra üzeri mesafeleri eşittir.
Dikdörtgen dikim sıra aralığı dar, üzerleri geniş tutulur. Sıraların kuzey-güney yönünde olmasına dikkat edilir.
Üçgen dikim geniş ve hafif meyilli alanlarda uygulanır. Ağaç sıraları meyilin aksi yönünde olmalıdır. Toprak ve su kaybını önlenmesi bakımından faydalıdır.
Zeytin fidanı tekniğine uygun dikmek bahçenin ömrünü ve verimini arttırır.
Kontur dikim meyilli alanlarda toprak su muhafaza tedbirleri alındıktan sonra uygulanır. Tesviye eğrilerine paralel olarak dikim yapılır.
Zeytinler, test edilecek arazi belirlendikten sonra, fidanların dikileceği yerler işaret kazıklarıyla işaretlenir. Dikim çukurlarının açılmasında bir buçuk metre uzunluğunda tam ortasına uçlarını kertikler bulunan dikim tahtası kullanılır. Dikim tahtası ile işaretleme yapıldıktan sonra ortadaki işaret çubuğu dikim çukurunun merkezi olmak üzere 80 x 80 santim genişliğinde çukur açılır. Üst kısımdan çıkan Toprak bir tarafa alt kısımdan çıkan toprak diğer tarafa konur.
Fidan büyüklüğüne göre uygun bir çukur açılır. Çıkan üst toprak ile analiz sonucu verilmesi gereken gübre karıştırılarak çukurun dibine konur. Naylon torbadaki fidan torbadan çıkartılarak gövdesi dikim tahtasının ortak kertiğine yerleştirilir. Kalan toprak çukura doldurularak çevresi bastırılır. Dikim derinliği torbalı fidanın toprak seviyesinde veya biraz daha üstünde olabilir. Aşılı fidan dikiliyorsa aşı yerin toprakla kapanmamasına dikkat edilmelidir. Bu işlemde tamamlandıktan sonra dikilen fidanın etrafına bir çanak açılarak can suyu verilmelidir. Zeytinlik işleri için tıklayın.