Şarap nasıl yapılır ?

Şarap nasıl yapılır ?

İşte kırmızı içecek...Yararı olduğu kadar zararı da olan sıvı...Size baştan sona evde ufak tefek aletlerle nasıl şarap yapacağınızı anlatıyoruz.


Şarap aslında bağda yapılır diye boşuna söylemiyorlar. İyi bir şarabın %90' ı bağcılıkta yapılan işlemler ve iklimle yapılırken sadece kalan %10'luk kısmı şaraphanelerdeki işlemler ile olur. O yıl mevsimlerin nasıl geçtiği, yağış miktarı, gece gündüz sıcaklık farkı değişimleri, toprağın yapısı, bağın bulunduğu düzlemler yani yamaçta mı yoksa düz arazide mi oluşu ve daha niceleri o senedeki üzümün kalitesi, şarap kalitesini etkiler. Meşe fıçıda saklamak şarabın tadını etkiler.

Eminim içinizden geçiriyorsunuzdur, peki biz böyle üzüm nereden bulacağız diye... Profesyonel işiniz olmadığı sürece böylesine detaylara inmenize tabi ki gerek yok. Normal yetiştirilen üzümle bile keyfini çıkaracak kadar kendinize kadar üretim yapabilirsiniz. Peki bilmeniz gereken şarap bilgileri neler?

Halk pazarlarında genelde sofralık cins yani yemek için yetiştirilen üzümler satılır. Sizin civar ilçe ve köylerine gidip özellikle şaraplık cins üzüm bulmanız gerekir. Yöre olarak anlatacak olursak eğer Marmara bölgesinde iseniz gamay, cinsault ve papazkarası üzümleri, eğer Ege' de iseniz çalkarası veya alicante kırmızı üzümler, Güneydoğu'da öküzgözü ve boğazkere üzümleri, İç Anadolu'da emir ve narince.

Üzümlerin zamanında toplandığından ve çürük çarık olmadığından emin olun.

Bazen üzümler bağlarda çok bekletiliyor veya çok erken toplanıyorlar. Üzümler sağlam olsun. Şarköy üzümleri çok meşhurdur, insanlar şarap için hep alıyorlar ve sezon geldiğinde biz de satıyoruz.


Ekipmanlarınız temiz olmalı.

Pis ekipmanlar üzüm suyuna bulaşıyor ve fermantasyon esnasında yan aromalar ve bukeler oluşturabiliyor.

Buraya kadar sorunsuz geldiyseniz başlayalım.

  • Aldığınız üzümleri yıkamadan saplarını ayırın
  • Taneleri ayrı bir kaba aktarın. Kap derken evdeki su damacanaları da olabilir. Fazla yapacaksanız kap silindirik olursa iyi olur, pek yer kaplamaz. Ayrıca kabın boyunu ince olsun yani çok geniş yüzeyli olmasın, kabukları daha rahat kontrol edersiniz.
  • Taneler iyice ezdikten sonra şarap mayasını ekleyin ama "kesinlikle taneleri" üzüm suyundan ayırmayın çünkü kabuklardan hem aroma hem de rahiya geçecek.
  • Aktardığınız kabın üstünü streç film ile kapatın, fermantasyon esnasında çıkacak karbondioksit gazının tahliyesi için bir kaç ufak delik açın.
  • Yaklaşık 21 gün sonra üzüm suyunun mayalanması bitecek, bunu üzüm suyundaki kabacıkların bitmesinden anlayacaksınız.
  • Mayalanma bittikten sonra olan şarabı 1 hafta daha bekletin, bu sayede sıvıda asılı parçacıklar dibe çökecek. Çökme işlemini hızlandırmak için 20 kiloya 2 adet olacak şekilde yumurta akı kullanabilirsiniz. Bekletme bittiğinde başka temiz bir kaba, dibindekileri ayırmak için, yavaşça aktarın. Gerekirse aktarma işlemini dibinde hiçbir şey kalmayıncaya kadar sürdürün. 

Evet işin çoğu bitti azı kaldı

  • Şimdi yapmanız gereken şarabı şişelemek. Eğer şişeniz yoksa plastik su şişelerine, şişe var ise şarap mantarı bulup pay edin. Buradaki puf noktası, şarabın hiç hava almaması gerektiğidir. Hava aldığında hem sirkeleşme başlayabilir hem de tadı kaçabilir. Güneş görmeyen serin bir yerde depoladığınızdan emin olun. 

Şarap yanına gidecek peynirler için tıklayın.

Şarap hakkında bilgiler için bağlantıya gidin.