Fındığı Çoğaltma tekniği
Tohum kullanılarak yapılan çoğaltma şeklidir. Tohumlar, soğuklama ihtiyaçları giderildikten sonra tüplere, viyollere, kasalara ya da yastıkları ekilir, çimlenme durumları takip edilir.
İşte kırmızı içecek...Yararı olduğu kadar zararı da olan sıvı...Size baştan sona evde ufak tefek aletlerle nasıl şarap yapacağınızı anlatıyoruz.
Şarap aslında bağda yapılır diye boşuna söylemiyorlar. İyi bir şarabın %90' ı bağcılıkta yapılan işlemler ve iklimle yapılırken sadece kalan %10'luk kısmı şaraphanelerdeki işlemler ile olur. O yıl mevsimlerin nasıl geçtiği, yağış miktarı, gece gündüz sıcaklık farkı değişimleri, toprağın yapısı, bağın bulunduğu düzlemler yani yamaçta mı yoksa düz arazide mi oluşu ve daha niceleri o senedeki üzümün kalitesi, şarap kalitesini etkiler. Meşe fıçıda saklamak şarabın tadını etkiler.
Eminim içinizden geçiriyorsunuzdur, peki biz böyle üzüm nereden bulacağız diye... Profesyonel işiniz olmadığı sürece böylesine detaylara inmenize tabi ki gerek yok. Normal yetiştirilen üzümle bile keyfini çıkaracak kadar kendinize kadar üretim yapabilirsiniz. Peki bilmeniz gereken şarap bilgileri neler?
Halk pazarlarında genelde sofralık cins yani yemek için yetiştirilen üzümler satılır. Sizin civar ilçe ve köylerine gidip özellikle şaraplık cins üzüm bulmanız gerekir. Yöre olarak anlatacak olursak eğer Marmara bölgesinde iseniz gamay, cinsault ve papazkarası üzümleri, eğer Ege' de iseniz çalkarası veya alicante kırmızı üzümler, Güneydoğu'da öküzgözü ve boğazkere üzümleri, İç Anadolu'da emir ve narince.
Bazen üzümler bağlarda çok bekletiliyor veya çok erken toplanıyorlar. Üzümler sağlam olsun. Şarköy üzümleri çok meşhurdur, insanlar şarap için hep alıyorlar ve sezon geldiğinde biz de satıyoruz.
Pis ekipmanlar üzüm suyuna bulaşıyor ve fermantasyon esnasında yan aromalar ve bukeler oluşturabiliyor.
Buraya kadar sorunsuz geldiyseniz başlayalım.
Şarap yanına gidecek peynirler için tıklayın.
Şarap hakkında bilgiler için bağlantıya gidin.