Fındığı Çoğaltma tekniği
Tohum kullanılarak yapılan çoğaltma şeklidir. Tohumlar, soğuklama ihtiyaçları giderildikten sonra tüplere, viyollere, kasalara ya da yastıkları ekilir, çimlenme durumları takip edilir.
Siyah zeytin yetiştiriciliğinde toprak işleme topraktaki su varlığını arttırmak amacıyla kullanılan bir kültürel uygulamadır. Bu amaçla en fazla kullanılan yöntemlerden biri yaylı tırmıklardır. İlkbaharda suyun toprağın alt katmanlarının sızmasını engelleyen yabani otların ortadan kaldırılmasını sağlar. Bu şekildeki bir sürüm toprağa 15-20 santimden fazla işlememektedir daha derinlerdeki yabancı otları yok etmek için ise diskaro çekilmesi gerekmektedir.
Yaz aylarında toprak yüzeyi kuru olduğu için topraktaki mevcut suyu korumak gerekmektedir. Bu amaçla toprak yüzeyindeki çatlaklar kapatılır. Bunun için araziye sürgü çekilir veya tırmıklanır. Bu işlemlerden sonra bakım hasat işlerini kolaylaştırmak üzere toprağa silindir çekilir. Hasat sırasında ağaç altlarına otsuz bulundurmak amacıyla taç altında genellikle kalıcı etkili ot ilaçları yani herbisit kullanılır.
Zeytinlere göz atmak için
Ham zeytin yetiştirilen alanlarda toprağın azaltılmış veya minimum olarak işlenmesi esnasında dayanmaktadır. Bu uygulamada ilk olarak bütün bahçe alanını herbisit uygulaması yapılması önerilmektedir. Daha sonra bahçe toprağı üst tabakayı kırmak için boylamasına hafifçe 5-10 santim yılda bir iki defa olmak üzere sürülmektedir. Böylece suyun toprak derinlerini sızması arttırılmaktadır. Bu işleme sistemi toprakta buharlaşmanın en düşük olduğu zaman gerçekleştirilir. Bu toprak işleme yöntemi ile elde edilen ürünler geleneksel toprak işleme sistemi ile yetiştirilen ürünlerden daha kalitelidir.
Sulama, zeytincilikte çok eskiden beri uygulanan ve etkinliği şüphe götürmeyecek bir kültür işlemidir. Bu konuda yapılan araştırmalar sonucunda günümüzde zeytin yetiştiriciliğinde sulamanın ekonomik olmayacağı görüşünü terk edildiği bir gerçektir. Ülkemizin ham zeytin yetiştirilen bölgelerinde özellikle kurak geçen yaz aylarında ve düşen yağışların istenilenlerden az olduğu durumlarda birkaç kez uygulanan sulamanın, hiç sulanmayan koşullara oranla verimli büyük bir artışa neden olduğu gözlenmiştir.
Öte yandan siyah zeytinde iyi ve düzenli bir sulama programı uygulanması sonucu elde edilecek yararlar ise yıldan yıla kendini gösterecektir. Aynı zamanda sulama, ağaçların üretken ve sağlıklı kalmasını da sağlayacaktır. Yetersiz sulamada ise verim düşüklüğü, kalitede bozulma ve ağaçlarda bodurlaşma belirlenmiştir. Zeytinler herdem yeşil bir ağaç olduğundan yıl boyunca su tüketir. Zeytinin genellikle yıllık yağış isteği 400-600 milimetredir. Daha yüksek verim için ise yıllık 600-800 milimetrelik yağışa ihtiyaç bulunmaktadır.
Kış yağışlarının 500 milimetre civarında olduğu zeytini yörelerde sulamalar çekirdek sertleşmesi aşamasında ve bu aşamadan sonra olmak üzere iki kez uygulanır. Kış yağışlarını yetersiz olduğu durumlarda ise sulamalar erken ilkbaharda çiçek tomurcuğu farklılaşma aşamasında, erken yazın çiçeklenme aşaması başlangıcında ve özellikle çekirdeğin sertleşmeye başladığı meyve oluşum aşamasında olmak üzere 3 kez yapılması gerekmektedir. Bu aşamalar a) çiçeklenmeden iki üç hafta önce b) meyveler normal büyüklüklerinin 1/3'üne ulaştığında c) meyveler tam iriliği aldığında da yapılabilir.
Zeytinliklerimiz çoğunlukla meyilli arazilerde ve verimsiz topraklar üzerinde yer almaktadır. Yetiştiricilikte kültürel önlemlerin de yeterince uygulanmaması sonucu ürün ve zeytinyağı veriminde düşüklük, kalite eksikliği, periyodisite, erken yaşlanma gibi sorunlar ortaya çıkmaktadır. Çünkü zeytinliklerimizde gübreleme uygulamaları hiçbir bilimsel dayanak olmadan alışkanlığa bağlı olarak sürdürülmektedir.
Zeytinliklere uygulanacak gübre miktarları, yaprak ve toprak analiz sonuçlarına göre belirlenmelidir.
a) Yeni Dikilen Zeytin Fidanının Gübrelemesi: Fidan dikimi sırasında yapılan temel gübrelemeden sonra; fidanlara, 1. yılını doldurduktan sonra 100 gr amonyum sülfat, 2. yıl 200 gr amonyum sülfat, 3. yı 500 gr amonyum sülfat verilebilir.
b) Ürün Veren Zeytin Ağacının Gübrelemesi: Öteki meyve türlerinden farklı olarak zeytinin kök sisteminde iki ayrı yöre bulunmaktadır Birinci yöre gövdeden 1 m kadar uzaklığa yayılan köklerden oluşmakta dır. İkinci yöreyi ise birinci yöreden sonra 2-3 m lik alanda bulunan kökle oluşturmaktadır. Gübreleme yaparken bu durumun dikkate alınması gerekmektedir. Ürün veren ağaçlara verilecek gübre miktarları arasında bu yük farklılıklar bulunmaktadır. Bu nedenle toprak yaprak analiz sonuçları dikkate alınmadan yapılacak gübre uygulamaları gerek ağaçların beslenme düzeylerinin bozulması yanlış miktarlarda gübre kullanılması açısından sakıncalıdır. Doğru gübreleme için , gerekse yaprak - toprak analizleri yapılmalıdır!
Zeytin ağacını gübrelenmesini değişik yöntemler uygulanır bu yöntemler;
Zeytin ağacının ince işleri için tıklayın.