Fındığı Çoğaltma tekniği
Tohum kullanılarak yapılan çoğaltma şeklidir. Tohumlar, soğuklama ihtiyaçları giderildikten sonra tüplere, viyollere, kasalara ya da yastıkları ekilir, çimlenme durumları takip edilir.
Şarap basitçe diğer içecekler gibi tüketilebilir. Ama diğer içecekler gibi mideye indirilirse farklı stilleri ve tatları arada kaynayıp gidebilir. Şarap tadım süreci, içtiğiniz her kadehten aldığınız keyfi en üst düzeye çıkarmak için, biraz daha ince ve sistemli bir yaklaşım gerektirir.
Bir şarabı tatmanın en iyi yolu onu doğal olarak aydınlanan, kokusuz bir odada tatmaktır ki gerçek rengi görülebilsin, diğer kokular koku duyunuzu engellemesin.
Parfüm, nane ve duman kokularından uzak durun. Tadım sırasındaki en önemli etmen, şarabın tadını en güçlü şekilde etkileyen kadehin şekli ve boyutlarıdır.
Şaraba bakmak size onun karakteri hakkında değerli ipuçları verebilir. Rengine dikkat edin ve şarabın berrak olup olmadığını kontrol edin -bulanıklık bir kusur olduğuna işarettir.
Kırmızılarda şişeyi beyaz bir fon önünde eğerek, şarabın gerçek rengini inceleyin. Kırmızı şaraplar yıllandıkça, parlak mor renkten sarımsı kahverengiye döner, sonra da kahverengi olurlar.
Bu nedenle, eğer bir kırmızı şarabın rengi kahverengi ise, (kahverengi, şeri ve sarımsı kahverengi porto'lar için normal olsa da) en iyi zamanını geçirmiş olabilir.
Beyaz şaraplarda koyu bir altın sarısı renk, şarabın meşe fıçıda yıllandırıldığına işaret eder ama aynı zamanda tatlı bir şarap olduğunun ya da özellikle olgunlaştırılmış meyvelerin de habercisi olabilir.
Bu işlem, hiçbir soruya yer bırakmayacak şekilde, tadımın en önemli aşamasıdır. Şarabı koklamak şaraptan aldığınız hazzı ve şarap hakkında bildiklerinizi önemli ölçüde geliştirecektir.
Önce şarabı hafifçe koklayın. İlk anda edindiğiniz her türlü izlenimi izninize kazıyın. Kadehi sapından tutarak, aromalarının açığa çıkması için şarabı kadehin içinde döndürün.
Sonra bir kez daha koklayın. Şimdi de aldığınız meyve aromalarını kaydedin. Yoğun mu yoksa nispeten bastırılmış mı?
Belirtilen lezzetler gerçekten var mı? Eğer öyleyse ,bu, şarabın kompleks yani kaliteli bir şarap olduğunu gösterir. Genç şaraplarda sıkça görülen meyvemsi bir tadı mı var, yoksa çok daha olgun, mantar, deri ve mazot kokuları içeren bir şarap mı? Aldığınız kokulardan herhangi biri diğerinden daha baskın mı ve bu koku hoşunuza gitti mi?
Bu aşama genellikle yalnızca burnunuzda oluşan etkinin onaylanmasıdır. Şaraptan küçük bir yudum alın ve şarabın diliniz ve ağzınızın içinde salınmasına izin verin.
Dudaklarınızı büzüp ağzınıza bir parça hava çekerek, şaraptan aldığınız tatların şiddetini arttırabilirsiniz. Bu işlem pratik gerektirir ama, profesyonel tadımcıların teşvik ettiği bir şeydir; çünkü oksijenin ağız içindeki varlığı şarabın içerdiği lezzetleri ayrıntılandırmanızı sağlar.
Eğer bir toplantıda çok fazla şarabın tadına baktıysanız, her tadından sonra aldığınız tatları kaydedip içtiğiniz şarabı tükürmek ve damağınızı nötralize etmek için de bir parça kraker yemek ya da bir yudum su içmek en uygundur. Aşağıda biraz daha ipucu bulacaksınız:
Tadım sırasına notlar almak zorunda değilsiniz ama bu hoşlandığınız şaraplarla ilgili bir veri tabanı oluşturmanıza yardımcı olur.
Bu da size ileride satın alacağınız şaraplarla ilgili karar verirken, daha fazla bilgi sahibi olmanızı sağlayacaktır. Sürecin farklı bölümlerinin her biri için en azından bir yorumda bulunmaya çalışın.
Tabii sonuçla ilgili olarak da. Bu da sizin şarap hakkındaki genel izlenimlerinizi yansıtacaktır.
Bir şarabın kompleksitesi ve inceliğini açık ve net bir şekilde söyleyebilmek neredeyse imkansızdır. Bu şarap en basit şaraplardan biri olsa bile.
Sıra aromaları ve tatları tanımlamaya gelince, şarap tadımcıları meyveler, çiçekler, baharatlar, kuruyemişler ve ağaç çeşitlerine varıncaya kadar her alandan sözcükler kullanırlar.
Bazı lezzet bileşenleri gerçekte yalnızca belirli şaraplarda vardır. Örneğin vanilya aroması, yeni meşe fıçılarda doğal olarak bulunan vanilinden gelir.
Ama geri kalanlar yalnızca tadını yapanın zihninde canlanan izlenimlerden ibarettir. Şüphesiz herkesin koku ve tat alma duyusu farklıdır. Bu nedenle hiçbir tanımlamaya doğru ya da yanlış denilemeyeceğini unutmayınız.
Tadımdan sonra yorulduysanız keyiflenmeniz için şarküteri ve keçi peyniri tabağı eşliğinde kalan şişenin zevkine varın! Şarap hakkında bilgiler için bağlantıya gidin.