Şarap nasıl tadılır?

Şarap nasıl tadılır?

Şarap basitçe diğer içecekler gibi tüketilebilir. Ama diğer içecekler gibi mideye indirilirse farklı stilleri ve tatları arada kaynayıp gidebilir. Şarap tadım süreci, içtiğiniz her kadehten aldığınız keyfi en üst düzeye çıkarmak için, biraz daha ince ve sistemli bir yaklaşım gerektirir.

Uygulanabilirlik

Bir şarabı tatmanın en iyi yolu onu doğal olarak aydınlanan, kokusuz bir odada tatmaktır ki gerçek rengi görülebilsin, diğer kokular koku duyunuzu  engellemesin.

Parfüm, nane ve duman kokularından uzak durun. Tadım sırasındaki en önemli etmen, şarabın tadını en güçlü şekilde etkileyen kadehin şekli ve boyutlarıdır.

Güçlü aromaya sahip peynirler, şarabı tarafsız tatmanıza engel olabilir.
Güçlü aromaya sahip peynirler, şarabı tarafsız tatmanıza engel olabilir.

Şaraba bakmak

Şaraba bakmak size onun karakteri hakkında değerli ipuçları verebilir. Rengine dikkat edin ve şarabın berrak olup olmadığını kontrol edin -bulanıklık bir kusur olduğuna işarettir. 

Kırmızılarda şişeyi beyaz bir fon önünde eğerek, şarabın gerçek rengini inceleyin. Kırmızı şaraplar yıllandıkça, parlak mor renkten sarımsı kahverengiye döner, sonra da kahverengi olurlar. 

Bu nedenle, eğer bir kırmızı şarabın rengi kahverengi ise, (kahverengi, şeri ve sarımsı kahverengi porto'lar için normal olsa da) en iyi zamanını geçirmiş olabilir. 

Beyaz şaraplarda koyu bir altın sarısı renk, şarabın meşe fıçıda yıllandırıldığına işaret eder ama aynı zamanda tatlı bir şarap olduğunun ya da özellikle olgunlaştırılmış meyvelerin de habercisi olabilir.

Şarap koklamak

Bu işlem, hiçbir soruya yer bırakmayacak şekilde, tadımın en önemli aşamasıdır. Şarabı koklamak şaraptan aldığınız hazzı ve şarap hakkında bildiklerinizi önemli ölçüde geliştirecektir. 

Önce şarabı hafifçe koklayın. İlk anda edindiğiniz her türlü izlenimi izninize kazıyın. Kadehi sapından tutarak, aromalarının açığa çıkması için şarabı kadehin içinde döndürün. 

Sonra bir kez daha koklayın. Şimdi de aldığınız meyve aromalarını kaydedin. Yoğun mu yoksa nispeten bastırılmış mı? 

Belirtilen lezzetler gerçekten var mı? Eğer öyleyse ,bu, şarabın kompleks yani kaliteli bir şarap olduğunu gösterir. Genç şaraplarda sıkça görülen meyvemsi bir tadı mı var, yoksa çok daha olgun, mantar, deri ve mazot kokuları içeren bir şarap mı? Aldığınız kokulardan herhangi biri diğerinden daha baskın mı ve bu koku hoşunuza gitti mi? 

Şarap ustaları ve sommelierler (şarap garsonları) gözü kapalı halde o şarabın yılını, yerini ve üzümünü tahmin edebilirler.
Şarap ustaları ve sommelierler (şarap garsonları) gözü kapalı halde o şarabın yılını, yerini ve üzümünü tahmin edebilirler.

Şarabı Tatmak

Bu aşama genellikle yalnızca burnunuzda oluşan etkinin onaylanmasıdır. Şaraptan küçük bir yudum alın ve şarabın diliniz ve ağzınızın içinde salınmasına izin verin. 

Dudaklarınızı büzüp ağzınıza bir parça hava çekerek, şaraptan aldığınız tatların şiddetini arttırabilirsiniz. Bu işlem pratik gerektirir ama, profesyonel tadımcıların teşvik ettiği bir şeydir; çünkü oksijenin ağız içindeki varlığı şarabın içerdiği lezzetleri ayrıntılandırmanızı sağlar. 

Eğer bir toplantıda çok fazla şarabın tadına baktıysanız, her tadından sonra aldığınız tatları kaydedip içtiğiniz şarabı tükürmek ve damağınızı nötralize etmek için de bir parça kraker yemek ya da bir yudum su içmek en uygundur. Aşağıda biraz daha ipucu bulacaksınız:

  • Dilinizin ucuyla tadarak, şarabın şeker oranına dikkat edin: sek mi, orta mı yoksa tatlı mı?
  • Asiditeyi -asidite şarabın taze kalmasını sağlayan unsurdur- dilinizin yanları ile hissederek ölçün. Şaraptaki diğer tatlarla uyum içinde mi?
  • Kırmızı şarap dalarken taneleri unutmayın bunlar damağınızda hissettiğiniz burukluğu yaratan unsurlardır. Sert ve acılar mı yoksa şarapla uyum için de mi?
  • Şarabın ağzınızdaki sertliği nasıl? Hafif mi, orta gövdeli mi, yoksa gövdeli mi?
  • Şarabın meyve lezzetlerini değerlendirin. Saf ve meyvemsi mi (genç şaraplarda olduğu gibi) yoksa (yıllanmış bir şaraptaki gibi mi) olgun ve kompleks mi?
  • Tek başına öne çıkan herhangi bir tat var mı?
  • Şarabı yuttuktan ya da tükürdükten sonra tadının damağınızda ne kadar süreyle kaldığına dikkat edin. Buna “son” denir ve genel olarak uzun süre kalması şarabın iyi bir şarap olduğuna işarettir.

Şarap Tadım notları almak

Tadım sırasına notlar almak zorunda değilsiniz ama bu hoşlandığınız şaraplarla ilgili bir veri tabanı oluşturmanıza yardımcı olur. 

Bu da size ileride satın alacağınız şaraplarla ilgili karar verirken, daha fazla bilgi sahibi olmanızı sağlayacaktır. Sürecin farklı bölümlerinin her biri için en azından bir yorumda bulunmaya çalışın. 

Tabii sonuçla ilgili olarak da. Bu da sizin şarap hakkındaki genel izlenimlerinizi yansıtacaktır.

Tadım yaparken tutacağınız notlar, size ilerdeki yıllarda hangi rekoltelerin iyi olup olmadığını hatırlatır.
Tadım yaparken tutacağınız notlar, size ilerdeki yıllarda hangi rekoltelerin iyi olup olmadığını hatırlatır.

Şarabı tanımlamak

Bir şarabın kompleksitesi ve inceliğini açık ve net bir şekilde söyleyebilmek neredeyse imkansızdır. Bu şarap en basit şaraplardan biri olsa bile. 

Sıra aromaları ve tatları tanımlamaya gelince, şarap tadımcıları meyveler, çiçekler, baharatlar, kuruyemişler ve ağaç çeşitlerine varıncaya kadar her alandan sözcükler kullanırlar. 

Bazı lezzet bileşenleri gerçekte yalnızca belirli şaraplarda vardır. Örneğin vanilya aroması, yeni meşe fıçılarda doğal olarak bulunan vanilinden gelir. 

Ama geri kalanlar yalnızca tadını yapanın zihninde canlanan izlenimlerden ibarettir. Şüphesiz herkesin koku ve tat alma duyusu farklıdır. Bu nedenle hiçbir tanımlamaya doğru ya da yanlış denilemeyeceğini unutmayınız.

Tadımdan sonra yorulduysanız keyiflenmeniz için şarküteri ve keçi peyniri tabağı eşliğinde kalan şişenin zevkine varın! Şarap hakkında bilgiler için bağlantıya gidin.