Evcil hayvanların zeytinyağı ile bakımı ve beslenmesi

Evcil hayvanların zeytinyağı ile bakımı ve beslenmesi

Hayvansever tüm arkadaşlarım, hayvanlarına bakarken zeytinyağını nasıl kullandıklarını hikayelerini benimle paylaşır. Tıpkı insan dostları gibi, hayvanlar da zeytinyağının sayısız şifalarından yararlanabilirler. Zeytinyağı çeşitleri kalplerine iyi gelir, kolesterolü düşürür, cilt ve tüylerini parlatır. Bir arkadaşım basset hound köpeklerini yemeğini her gün bir çorba kaşığı zeytinyağı serpiyormuş. Yağ cildin kurumasını engelliyor. Bu günlük zeytinyağı terapisi tüylerinin de fark edilebilir ölçüde parlak görünmesini sağlıyor, aynı zamanda yemeklerinde daha lezzetli yapıyor.-Watson'a sorabilirsiniz isterseniz. Watson benim favori köpeklerimden biri.


Kuzenimin border collie cinsi köpeğinin prep problemi vardı ve zavallı hayvan derisi yüzülünceye kadar kaşırdı kendini. Kuzenimin, köpeğine yardım için yapmadığı şey kalmadı. Birisi ona karşıdan yerlere zeytinyağı sürmenin hayvanın acısını hafifleteceği tavsiyesinde bulunmuştu. Köpeğin kendisi de bu fikri çok sevdi. Pire ısırıklarının acısından kurtulmak kadar zeytinyağının kokusundan da çok hoşlanmıştı köpek. Bu deneyim için mükemmel bir hayvandı ve sorunu da çözmüşe benziyordu. Kuzenim çok şaşırmıştı. Ben de kuzenime ağızlarıyla dereye yapışan kan emici parazit keneleri de zeytinyağı kullanarak yok edebileceğini söyledim.

Watson'a ve sahipsiz basset houndslara ülke çapında yardım eden Basset Rescue için çalışan Watson'un insan dostu evren'a geri dönelim. Kurtardıkları birçok basset hound cinsi köpekleri onlara geldiğini kötü muamelenin izlerini taşırlardı üzerlerinde, yara ve morluklar gibi. Evren tedavi için çeşitli yağlar kullanırdı ve zeytinyağı da bunların arasındaydı; çünkü zeytinyağı saf ve toksin içermiyor. Ve bildiğiniz gibi köpekler tüylerinde ne varsa yalarlar. Evren köpeklerin tasmalarını bile yağlardı ki hayvanın hassas boynu acımasın.

Evren' in zeytinyağı kullandığı diğer bir bölgede hayvanın ayakları. Sıcak kumlarda çıplak ayakla yürümeyi düşünün. Karda ya da sıcak kaldırımlarda çıplak ayakla yürümeyi düşünün. Aşırı soğuk veya sıcak ayakları yıpratır, insan veya hayvan fark etmez. Zeytinyağı kullanma köpeğinizi patilerini rahatlatır ki evrenin köpekleri arasında bir tane bile yaralı ayaklı köpek olmaması bunun delili.

Unutmayın ki tarihte insanları etkileyen birçok salgın hastalık hayvanları da etkilemiştir. Daha çok fikir için önceki sağlık ve güzellik bölümlerindeki tarif ve formüllerden yararlanabilirsiniz. Örneğin okurken a, b, e ve k vitaminlerinin ve omega 3 ve omega altının veya asitlerin evcil hayvanınız için de iyi olduğunu unutmayın. Eklem ağrılarının giderilmesinden sindirim kolaylığına kadar onlar da soğuk sıkım zeytinyağının sağlık etkilerinden yararlanabilirler. Güzellik ve bakım bölümünde verdiğimiz birçok tavsiyeyi mesela tırnakları güçlü ve canlı tutmak gibi, hayvanınıza uygulayabilirsiniz. Dostunuza pedikür yapabilirsiniz. Biz bu bölümde daha çok kedi ve köpeklerden söz etsek de söylenenler diğer hayvanlar içinde geçerlidir.

Ev hayvanlarının iç güzelliği ve sağlığı için zeytinyağı 

Hayvanınızın tüylerinin parlak, sağlığını zinde tutun

Zeytinyağı hayvanınızın öğünlerini düzenli olarak konulduğunda tüylerin parlaklığını koruyup arttıran harika bir yağdır. Ayrıca yiyeceklere zeytinyağı eklemek onların bağırsaklarında yağlar adeta. Bu, genellikle kuru yiyecekler yiyen hayvanlar için daha da önemlidir.

İşte size watson'ın en sevdiği tarifler, sahibi Evren tarafından cömertçe hazırlandı:

Köpekler için akşam yemeği

90 gram çiğ ezilmiş hindi

90 gram pişmiş kahverengi veya beyaz pirinç

120 gram sebze

Bir çorba kaşığı kepekli tahıl

1/4 tatlı kaşığı toz c vitamini

Hazırlanışı

  • Hepsini karıştırın ve köpeğinize yedirin.
  • Ek olarak günde bir kez 200 iu e vitamini, bir çorba kaşığı zeytinyağı ve bir multivitamin verin.

Köpekler için karaciğerli kurabiye tarifi

350 gram tahıl unu

350 gram yulaf

3 tatlı kaşığı et bulyonu

2 yumurta

Bir bardak soğuk su

450 gram püre haline getirilmiş karaciğer

1/4 bardak sızma zeytinyağı

Hazırlanışı
  • Fırın 350 dereceye getirin.
  • Karışımı hazırlayın ve yağlı tepsiye koyun.
  • Bir saat fırında pişirin, soğumaya bırakın ve sonra kareler halinde kesin.
  • Yürüyüşe çıktığınızda veya ara sıra ödüllendirmek istediğinizde verebilirsiniz.
  • Dondurucuda 6 aya kadar kalabilir.

Veterinerim yukarıdaki tarif için organik et kullanmamı öneriyor. Bunun yanı sıra tüylerin bakımı içinse hayvan, bitki ve meyve yağlarından oluşan bir bakım kompleksi öneriyor. 3 hafta içinde farklı hissedebilirsiniz.

Ev hayvanları için zeytinyağlı tüy bakım kompleksi

Bir bardak sızma zeytinyağı

Bir bardak yalancı safran yağı

Bir çorba kaşığı morina balığı yağı

Hazırlanışı
  • Malzemeyi karıştırma köpeğinizin yemeğine serpiştirin; ancak yemeğin tadını etkileyecek kadar çok koymayın.
  • Miktar köpeğinizin büyüklüğüne göre değişir.
  • Karışım buzdolabında 1 ay saklanabilir.
Servis tarifnamesi

Öncelikle direkt sızma zeytin yağını veya tüy bakım kompleksini servis yaparken kendi yargınıza güvenmelisiniz. 10 kilogramdan az küçük köpekler için 1/2 tatlı kaşığı 25 kilograma kadar olan orta köpekler için 1 tatlı kaşığı ve 50 kilograma kadar büyük köpekler için 1 veya 2 çorba kaşığı, daha büyükler içinse 1/4 bardak sızma zeytinyağı kullanın.

Tüy dökülmesini zeytinyağı ile yavaşlatın

Tüy dökülmesi tüm evcil hayvanları olanların karşılaştığı bir problemdir. Köpekler, kediler, kuşlar, sürüngenler veya hamsterlar hepsi bunu yaşar. Çok doğal bir süreç olup yine zeytinyağı kullanarak buna karşı bir tedavi oluşturmak mümkün. Ne zaman bununla yüz yüze gelirseniz hayvanınızın yiyeceğine sızma zeytinyağı ekleyin yukarıda verdiğimiz servis tarifnamesini aklınızda bulundurarak. Problemi yavaşladığını ve yerlerde daha az tüyü olduğunu göreceksiniz.

Kedilerde kıl yumaklarını zeytinyağı ile önleme

Bir kedi öğürdüğünde veya sonrasında kustuğunda bu büyük ihtimalle kıl yumakları nedeniyledir. Uzun tüylü kedilerde daha sık görülür. Kedigiller sürekli kendilerini veya bir başka kediyi, yalayarak güzelleştirirler, bu konuda profesyoneldirler. Bu, kedinin kendini tepeden tırnağı yalaması işlemidir ve özellikle sıcak aylarda önemli miktarda tüy dökülür bu günlük ritüelde. Yutulan Bu tüyler kedinin sistemine yerleşir ve hayvan bunu kusmadığı sürece de orada kalır. Rahatsız edici olması bir yana kıl yumakları sindirim sistemi için çok zararlıdır. Kedinizin günlük öğünlerine biraz zeytinyağı ekleyin ve farkı görün. Tam bir kedi sever olan arkadaşım Pınar bunun işe yaradığını yemin ediyor.

Ev hayvanlarının dış bakımı için zeytinyağı

Evcil hayvanlara ayak masajı için zeytinyağı

Evcil hayvanınıza zeytinyağı ve aynısafa çiçeği ile hazırlanmış bir ayak masajı verebilirsiniz. Aynısafa ilkbahardan sonbahara kadar açan çok güzel sarı çiçekleri olan bir bitkidir. Tüm sağlık mağazalarında bulabilirsiniz. Aynısafa antibakteriyel, anti inflammatory ve antifungaldir. Dövülüp zeytinyağının içine katılarak kullanıldığı zaman, yara, kesik, egzama, Sedef hastalığı ve buna benzer iyileşmesi zaman alan durumlarda iyileştirici etkisi vardır.

Zeytinyağı ile şifalı masaj

  • Bir avuç aynısafa çiçeğini havana koyun ve bir bardak zeytinyağını üzerine ekleyin.
  • Çok düşük ısıda 6 saat ısıtın.
  • Soğuyunca süzün ve yavaş yavaş 1/4 tatlı kaşığı greyfurt tohumu özü ekleyin.
  • Karşıma elinize döküp kedi veya köpeğinizi patilerine masaj yapın.
  • Karışım buzdolabında 1-2 ay saklanabilir.

Tabii ki masajdan sonra köpeğinizin pis yerlerde dolaşıp da beyaz koltuklarınızın üzerinde dolaşmasını istemezsiniz sanırım, dikkat edin. Nasıl böyle bir masajın ardından siz olsanız duşa girmek istersiniz, onu da ılık bir duşta rahatlatın.

Zeytinyağı ve aynısafa çiçeği formülü aynı zamanda kuru, çatlak, kaşıntılı cilt bölgelerine de iyi gelir, özellikle de hayvanın ısırarak, çiğneyerek veya bir biçimde tüylerini iyi olduğu bölgedeki deriye. Kardeşim iyileşmiş kesik ve çatlakların yeniden yara olmasını önler ve dikişlerin iyileşmesini sağlar. Terapiden sonra kedi veya köpeğiniz karışımın bir kısmını yalayarak yutabilir. Merak etmeyin, bu yalnızca iyileşmesine yardımcı olur.

Zeytinyağı ile hayvanlardaki keneleri düşürme

Şimdi ise sırada her hayvan sahibinin çok memnun olacağı bir öneri var; kenelerden kolayca kurtulmanın yolu. Kene, kedi ve köpekler için ciddi bir problemdir; çünkü çeşitli hastalıklar taşıyabilir. Müdahale edilmezse kene felcine veya hatta ölümü bile neden olabilirler. Keneler oksijen ile nefes alırlar ve bu yüzden zeytinyağı ile boğarak yok edilebilirler. Hava almak için mücadele eden kene kancalarını bırakmaya başlayacak ve kendi isteğiyle düşecektir, Bu esnada zehirini bırakmaya fırsat bulamaz.

Eğer gene kendini bırakmazsa bir pamuğa biraz zeytinyağı dökün ve kene havasızlıktan ölünceye kadar tutun. Asla keneyi sıkmayın veya sertçe çekmeyin, yoksa bedeni gelse de kafası derinin altında kalabilir. Sabırlıca zeytinyağlı pamuğu bekletin ve çenenin düşmesini bekleyin. Eğer keneyi çıkaramazsanız tıbbi yardıma başvurun.

Kulak kenelerini zeytinyağı ile düşürmek

Uyuz böcekleri hayvanların kulaklarının içinde yaşar ve büyük bir rahatsızlık vermenin yanı sıra yapışkan Bir sıvının oluşmasına neden olur. Başlığını şiddetle sallıyor veya kulaklarını koparır gibi kaşıyorlarsa bu kulaktaki uyuz böceğinin işaretidir. Herhangi bir doğal yağ tedavisi yani zeytinyağı gibi kulağı uygulandığında keneye benzeyen bu böceği havasız bırakacak ve öldürecektir. Zeytinyağı, kulağı da tedavi edecektir. 

Dozaj ve diğer talimatlar

Öncelikle üzerinize eski kıyafetlerinizi giyin ve dökülen yağı zarar vermeyeceği bir dış mekan seçin; köpeğinizin kulağına karışımı dökün, aynı zamanda kullanıma masaj yapın; fazlalığı bir havlu ile alın. 3 gün boyunca bu işlemi tekrarlayın. Kulak temizlenince ve kulaktan koyu bir sıvı gelmeyince, tedavi işe yarıyor demektir. Herhangi bir iyileşme olmamışsa veterinerinize başvurun.

Normalde bu tür kulak problemleri bitkisel tedavi ile iyileşir; ancak orta kulak veya iç kulak kadar inmiş daha ileri bir problem varsa veterinere gitmeniz gerekir. Hayvanın kulağını neyin rahatsız ettiğinden emin değilseniz yine bir profesyonel yardıma başvurmalısınız.

Burun üstündeki deriyi zeytinyağı ile nemlendirme

Uzun kış ayları boyunca hayvanların burunları kurur, çatlar ve biçimsiz görünebilir. Bu hassas bölgeyi tedavi için köpeğinizin burnuna zeytinyağı ile masaj yapın veya birkaç damla sürün. Bu işlemden sonra köpeğin zeytinyağını yalamasını önlemek için ağızlığını takmak gerekebilir. Burun nemlenecektir ve köpeğini zeytinyağının tadını da sevecektir.

Köpeğinizin patilerini zeytinyağı ile nemlendirin

Normalde köpeklerin patileri dış etkilerden koruyucu bir doku ile kaplıdır. Çatlak ve yırtıklar patilerde sıkça oluşur; ancak çok büyük bir sorun haline gelmeden çözmek mümkün. Kış mevsimin boyunca hava koşulları yüzünden yıpranma ve çatlak daha derin oluşabilir. Yardımcı olmak için patilere zeytinyağı ile masaj yapabilirsiniz. İşlemden sonra köpeğinizin dikkatini başka şeylere çekmeye çalışın ki uygulamanın çalışması için yeterli zaman oluşsun. Yoksa köpeğiniz Bir saniye içinde yalayıp yutacaktır zeytinyağını.

Derin çatlaklar için müdahale edilmezse derinin altı nüfus edebilirler. Bu acı da problemi çözmek için bir tatlı kaşığı tuzu 600 ml su ile karıştırın ve ayaklarını birkaç dakikalığına bu suya batırın. Sonra ayakların yumuşaması için zeytinyağı ile masaj yapın ve iyileşmesine yardımcı olun.

Ayak pençeleri arasındaki tüyler çok uzamışsa kış aylarında buz tutabilir ve bu da hayvanınızın yürümesini zorlaştırır. Bu ayakkabınıza taş varmış gibi yürümeye benzer. Bu tüyleri kısaltabilir ve sonra da zeytinyağı ile o bölgeyi nemlendirebilirsiniz.

Tüylerden buzları çıkarmak için zeytinyağı

Kış süresince taze kar tüyleri yapışır ve küçük buzluklar oluşturur. Plastik spreyli bir şişeye zeytinyağı koyun, tüyleri ve patilere sıkın. Buraya kadar zeytinyağının güzellikten sağlığa, hayvanlarımızın bakımına kadar kullanıldığı yerleri gördük.

Zeytinyağı hakkında bilgiler için bağlantıya gidin.