İtalya 'nın yerli üzüm çeşitleri

İtalya 'nın yerli üzüm çeşitleri

Dünya şaraplarının gittikçe artan oranlarda birkaç çeşit-sözde uluslararası- üzümün hakimiyetine girdiği bir dönemde, İtalya pek tanımayan yerli çeşitler cenneti olarak kalmıştır. 20 yerli üzüm çeşidinin zengin mirası, uzun bir bağcılık geçmişi ve üreticilerin yerel şartlardan faydalanarak farklı çeşitler geliştirilmesinin bir sonucudur aşağıda İtalya'nın en önemli yerli üzüm çeşitlerini bulacaksınız.


Barbera

En iyisi Piedmonte'de yetişen barbar üzümlerinden gövdeli ve son derece yumuşak, tatlı meyve ve sulu meyve, baharat ve yanık odun lezzetleri ile yüklü şaraplar yapılır. İtalya'da en çok üretilen 2 kırmızı üzüm çeşididir fakat genellikle kuzeyde yetiştirilir.

🚜50.000 hektar

✪Barbera d’Alba DOC ✪Barbera d’Asti DOC

Barbera üzümü
Barbera üzümü

Cortese

Kaliteli bir üzüm çeşidi olan cortes eden çekici kireçtaşı, bardak eriği ve mineral lezzetleri taşıyan gövdeli, canlandırıcı beyaz şaraplar yapılır. Piedmonte, Lombardia, ve Veneto'da yetiştirilir ama en iyi örnekleri Gavi DOGG'dekilerdir.

🚜3000 hektar ✪Gavi DOGG

Cortese üzümü
Cortese üzümü

Aglianico

Çoğunlukla güneyde yetişen bu antik üzüm çeşidinden karakteristik gövdeli, kızarmış kiraz, çikolata ve katranın tanenin lezzetlerini taşıyan şaraplar yapılır.

🚜13000 hektar ✪Taurasi DOCG, Aglianico del Vulture DOC

Aglianico üzümü
Aglianico üzümü

Corvina

Valpolicella DOC'inin en ünlü üzüm çeşidi olan Corvina, bölgenin vişne ve bitki kokulu şaraplarının bel kemiğini oluşturur ve bu üzümden, doğru ellerde konsantre lezzetli ve ipeksi tane şaraplar yapılabilir. Kendisini gerçek anlamda Amarone ve recioto stillerinde bulur.

🚜4500 hektar ✪Valpolicella DOC

Corvina üzümü
Corvina üzümü

Arneis 

Gövdeli ve sek şarapların yapıldığı arneis, �talya'nın en güzel beyaz üzümlerinden biri olarak kabul edilir. Şöhretine çekici kavun, armut, badem ve kurutulmuş bitki kokuları taşıyan lezzetine borçludur. Çoğunlukla Piemonte'de yetiştirilir.

🚜400 hektar ✪Roero Arnais DOC, Langhe DOC

Arneis üzümü
Arneis üzümü

Dolcetto

“Küçük şeker şey”  anlamına gelen Dolcetto’dan son derece lezzetli içimli,koyu renkli ve canlı kiraz lezzetleri içeren şaraplar yapılır. Barolo ve Barbaresco’daki çoğu üreticinin Dolcetto’su genç içimli ve meyvemsi iken, diğerleri yıllandırabilir şaraplardır.

🚜4500 hektar ✪Dolcetto di Dogliani DOC, Dolcetto d’Alba DOC

Dolcetto üzümü
Dolcetto üzümü

Garganega 

Garganega en iyi dönemindeyken olağanüstü bir kaliteye sahiptir ama bebek mamasına benzeyen Soave nedeniyle bu ününe gölge düşmüştür. En iyi örnekleri Soave Classico DOC’ undan gelir, gövdelidir ve badem, limon, bal aromaları taşır.

🚜13000 hektar ✪Soave Classico DOC

Garganega üzümü
Garganega üzümü

Nebbiolo

Barolo ve Barbaresco’nun muhteşem menekşe, gül, katran ve baharat parfümlü, yüksek asiditedeki, tatlı meyve lezzetli ve güçlü tanenli efsanevi şarapları Nebbiolo’dan yapılır. Meşe fıçılarda olgunlaştırılır.

🚜2700 hektar ✪Barolo DOCG, Barbaresco DOCG, Nebbiolo d’Alba DOC

Nebbiolo üzümü
Nebbiolo üzümü

Sangiovese

İtalya’da üretimi en yaygın kırmızı üzüm çeşidi olan Sangiovese’den orta gövdeliden, gövdeliye kadar, yumuşak, damarlı tanenli ve ot, vanilya ve vişnenin topraksı lezzetlerini taşıyan üstün nitelikli şaraplar üretilir.

🚜100.000 hektar +    ✪Chianti Classico DOCG, Brunello di Montalcino DOCG

Sangiovese üzümü
Sangiovese üzümü

Trebbiano

Trebbiano (ya da Ugni Blanc) büyük miktarlarda sek, gevrek ama sonuçta vasatı aşmayan şarapların üretildiği tamamen yerli bir üzüm çeşitidir. İtalya’da en çok üretilen beyaz üzüm çeşitidir ve genellikle harmanlanır.

🚜100.000 hektar ✪Trebbiano di Romagna DOC, Trebbiano d’Abruzzo DOC

Trebbiano üzümü
Trebbiano üzümü

Greco Bianco

Antik Yunan’dan kalma bir çeşit olan Greco, çoğunlukla Campania’da yetiştirilir. Vücut bulduğu ünlü Greco di Tufo DOC’i, bu üzümden koyu renkli ve armut, şeftali ve kuru ot lezzetleri taşıyan gövdeli, sek şaraplar üretir.

🚜1000 hektar ✪Greco di Tufo DOC

Greco bianco üzümü
Greco bianco üzümü

Primitivo

Tek çeşit olarak ya da harmanlarda kullanılan Primitivo, tipik olarak yüksek oranda alkol ve meyvemsi, acı kiraz lezzetleri taşır. Her ne kadar birbirinden tamamen farklı şaraplar yapılsa da genetik olarak Kaliforniya’nın Zinfandel’ i ile özdeştir.

🚜17000 hektar ✪Salice Salentino DOC, Primitivo di Mandura DOC

Primitivo
Primitivo

Verdicchio

Orta İtalya’daki Le Marche’de bu özgün üzüm çeşidinden limon, çimen ve badem tadındasek, gevrek beyaz şaraplar üreten iki DOC mevcuttur.

🚜2400 hektar ✪Verdicchio di Castilli Jesi DOC, Verdicchio di Matelica DOC

Verdicchio üzümü
Verdicchio üzümü

Montepulciano

Montepulciano Orta İtalya’da özellikle de Montepulciano d’Abruzzo DOC’ inde yaygın olarak yetiştirilir. Bu üzümden karabiber, kiraz ve böğürtlen lezzetli, hafif, kolay içimli, şaraplar yapılır.

🚜31.000 hektar ✪Montepulciano d’Abruzzo DOC

Montepulciano
Montepulciano

Negroamaro

Adı tam olarak “siyah acı” anlamına gelen Negroamaro’dan tipik olarak acı kiraz, meyankökü ve frenk üzümü aromaları içeren koyu renkli, yoğun tanenli ve gövdeli şaraplar üretilir. İtalya’nın güney kesiminde yaygın olarak yetiştirilen üzüm, genellikle harmanlarda kullanılır.

🚜31.000 hektar ✪Salice Salentino DOC

Negroamaro üzümü
Negroamaro üzümü

Vernaccia

Tüm İtalya’ da çeşitli cinsleri üretilen bu üzüm Toskana’daki Vernaccia di San Gimignano’da çok ünlüdür. Bu üzümden burada kendine özgü, fındık, ve baharat tatları içeren taze, sek bir beyaz şarap üretilir.

🚜1500 hektar✪Vernaccia di San Gimignano DOC

Vernaccia üzümü
Vernaccia üzümü

Şarap hakkında bilgiler için bağlantıya gidin.