Harika bir bitkisel protein kaynağı olan barbunya, sıcak olarak da ve zeytinyağlı olarak da tüketilir. Bolca bitkisel lif içerir ve bağırsak floramızı içerdiği lifler sayesinde korur. İz minerallerden bolca içerir. En az %20 proteini bulunur. Uzun süre tok tutar, fiyatı hesaplıdır. Ekildiği tarlada toprağı azot bakımından zenginleştirir.
Bitkisel beslenme gezegenimiz için de çok faydalıdır çünkü karbondioksit salınımı düşüktür. Tatlı su tüketimi düşüktür. Daha sağlıklı beslenme türüdür. Bu faydaların hepsini barbunya ile sağlayabilirsiniz. Kuru fasulye ürünümüz de çok güzeldir.
Kabuğundaki koyu pigmentler antioksidanlar olup bizleri serbest radikal hasarına karşı korur.
Malzemeler
2 adet havuç,
2 diş sarımsak,
Yarım demet maydanoz,
3 adet küp şeker,
Yarım kilo barbunya
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Hazırlanışı
Havuçlar iyice yıkandıktan sonra, dilim dilim kesilir. Sarımsaklar kabukları soyulduktan sonra ezilerek, yağ ile kavrulur. Barbunya kaynar suda 45 dakika haşlandıktan sonra diğer malzemeler ilave edilerek hazırlanır.
Kuru barbunya haşlamak oldukça basit bir işlemdir. İşte kuru barbunya nasıl haşlanır adım adım bir tarif:
Malzemeler:
Yapılışı:
Barbunya Seçimi ve Yıkama:
Suda Bekletme:
Haşlama:
Kontrol ve Servis:
Bu basit tarif ile haşlanmış kuru barbunya elde edebilir ve çeşitli yemeklerde kullanabilirsiniz. Afiyet olsun!
Barbunya pişme süresi, kullanılan pişirme yöntemine, barbunya türüne ve önceden suda bekletilip bekletilmediğine bağlı olarak değişebilir. İşte genel bir rehber:
Suda Bekletme Süresi:
Pişirme Yöntemi:
Barbunya Türü:
Genel olarak konuşmak gerekirse, kuru barbunya genellikle 1 ila 2 saat arasında pişirilir. Düdüklü tencere kullanıyorsanız, pişme süresi daha kısa olabilir (yaklaşık 30-45 dakika). Ancak, tencere veya diğer pişirme yöntemleri kullanılıyorsa, pişme süresi daha uzun olabilir (1.5 ila 2 saat).
Pişirme süresini belirlerken, barbunyaların yumuşaklığını kontrol etmek önemlidir. Pişirme işlemi sırasında barbunyaların düzenli aralıklarla kontrol edilmesi ve istenilen yumuşaklığa ulaştıklarında pişirme işleminin sonlandırılması gerekmektedir.